"Biću lider koji će Srbima garantovati prava"

Haradinaj rekao da će Kosovo pod njegovim vođstvom ući u Ujedinjene nacije

29.11.2012.
14:03
VOYO logo

Ramuš Haradinaj poručio da će po povratku na Kosovo preuzeti poziciju "političkog lidera zemlje i da će voditi vladu koja će predstavljati sve građane Kosova".

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova poručio je preko svog pravnog tima da je došlo vreme za pomirenje, prenose agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vratiću se na Kosovo večeras i uz pristanak građana uskoro ću preuzeti poziciju političkog lidera zemlje koja mi po pravu pripada i vodiću vladu koja predstavlja sve građane Kosova, koji god jezik govore, odakle god da dolaze i bez obzira na njihovu etničku pripadnost", piše u njegovom saopštenju.

On se zahvalio svima na Kosovu i u široj međunarodnoj zajednici koji su stajali uz njega tokom suđenja za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pisanoj poruci se naglašava i da će Haradinaj kao lider Kosova garantovati prava svim manjinama i da će obezbediti punu političku participaciju za Srbe sa Kosova.

"Poštovaću međunarodnu zajednicu i uz pristanak naroda završiću posao koji sam započeo kao premijer 2004. godine", naveo je Haradinaj u poruci i istakao da će pod njegovim vođstvom Kosovo dobiti stolicu u Ujedinjenim Nacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Haradinaja ne treba izjednačavati sa koljačima iz Beograda"

Haradinajev advokat Ben Emerson u istom saopštenju naveo je da današnja oslobađajuća presuda Haškog tribunala treba zauvek da ućutka srpske zvaničnike u vrhu Vlade u Beogradu koji su, čak i u danima uoči presude, govorili neistine povodom krivice njegovog štićenika.

Emerson je naveo da iako Haradinaj ne bi želeo da on kao njegov potparol optuži aktuelnu vlast u Beogradu da je namerno lagala o Haradinaju da bi zavarala javnost, ali da kao njegov advokat može da kaže da su srpski funkcioneri protekle nedelje davali netačne izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naveo i da optužnica nikada nije trebalo da bude podignuta, jer se "Haradinaj borio za nacionalnu slobodu i nije trebalo da sedi na istim optuženičkim klupama kao koljači iz Beograda", istakavši, da je to ekvivalent stavljanja lidera francuskog otpora pored predstavnika Hitlerovog Trećeg rajha.

Emerson je u pismu zatražio javno izvinjenje i pozivanje na odgovornost bivše haške tužiteljke Karle de Ponte koja je i podigla optužnicu protiv Haradinaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo