PREDSJEDNICA POZDRAVILA FORMIRANJE NOVE VEĆINE: / 'Hrvatska nema vremena za čekanje, previše smo vremena izgubili'

Image
10.6.2017.
14:13
VOYO logo

Hrvatska nema vremena za čekanje

"Pozdravljam konstituiranje nove parlamentarne većine i imenovanje ministara. Hrvatska nema vremena za čekanje, previše smo vremena izgubili u ovih nekoliko izbora koji su održani u posljednje tri godine. Promjene vlada, tehničke vlade, sve je to neplodno razdoblje za državu. Treba se uhvatiti posla i raditi. Treba početi stvarati nacionalni konsenzus; prestati se baviti ideologijom i ideološkim pitanjima i baviti se pitanjima od nacionalnog značaja. To su demografija, odlazak mladih, obrana i nacionalna sigurnost, ali i gospodarstvo i gospodarski rast te privlačenje ulaganja u Hrvatsku", istaknula je predsjednica Grabar Kitarović u izjavi novinarima prilikom posjete Karlovcu.

Naravno, dodala je, čeka nas i turistička sezona i izuzetno je bitno da Hrvatska bude percipirana kao stabilna država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upite novinara predsjednica Grabar Kitarović nije htjela komentirati sastav koalicije HDZ-a i HNS-a, naglasivši da je jedino važno kako će ona funkcionirati.

"Legitimno je pravo bilo kakve koalicije u Saboru koja će voditi računa prije svega o nacionalnim i državnim interesima i raditi na tim načelima, a ne na ideološkim i koja će tim načelima voditi Hrvatsku naprijed", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit hoće li nova Vlada biti stabilna odgovorila je potvrdno.

Image
PREDSJEDNICA O REFORMI OBRAZOVANJA: /

'Trebamo sprintati kako bismo dostigli države koje imaju suvremen kreativan obrazovni sustav'

Image
PREDSJEDNICA O REFORMI OBRAZOVANJA: /

'Trebamo sprintati kako bismo dostigli države koje imaju suvremen kreativan obrazovni sustav'

"Vjerujem da može, jer kao što sam rekla ideologiju treba ostaviti po strani. Ja neću ulaziti u koalicijski sastav Vlade jer to je na premijeru i koalicijskim partnerima da se dogovore. No, kada postoje dobra volja i kada postoje zajednički nacionalni ciljevi koji se žele ostvariti, onda vjerujem da može funkcionirati bilo koja opcija s bilo kojom drugom opcijom", rekla je Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Cjelovita reforma obrazovanja mora biti depolitizirana i deideologizirana

Osvrnula se i na pitanje kurikularne reforme nakon imenovanja nove ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak te budućnost kurikularne reforme, naglasivši kako je to važno pitanje o kojem se mora postići nacionalni konsenzus.

"Kurikularna reforma odnosno cjelovita reforma obrazovanja mora biti apsolutno depolitizirana i deideologizirana i to je jedno od pitanja o kojem moramo postignuti nacionalni konsenzus. Moramo doista 'sprintati' da bi uhvatili druge države, koje su promijenile svoje školstvo i koje su zbog toga postigle veći gospodarski rast, otvaraju nova radna mjesta s dodanom vrijednošću. U tim državama mladi ljudi ostaju, a ne odlaze", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prijepodne je posjetila karlovačku udrugu "Jak kao Jakov“, koja skrbi o potrebama djece oboljele od malignih bolesti, obišla je karlovačku tržnicu, te Slatkovodni akvarij 'Karlovac Aquatika'.

Nazočila je i svetoj misi u čast 330. obljetnice izbora Svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske i 30. obljetnice Nacionalnog svetišta Svetoga Josipa koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Uz vjerničko mnoštvo, zajedno s predsjednicom Republike na misi su bili i ministri Nadom Murganić, Tomom Medvedom, saborska zastupnica Marija Jelkovac, karlovački župan Damirom Jelićem te karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo