'Upoznaj svoju zemlju' / Besplatno razgledavanje s turističkim vodičem u 50 gradova: 'Ma ovo je prelijepo, baš me dirnulo!'

Besplatno u razgledavanje s turističkim vodičem u čak 50 hrvatskih gradova i općina, a projekt je to Zajednice turističkih vodiča 'Poznaj svoju zemlju' uoči Dana međunarodnog priznanja Hrvatske

14.1.2024.
21:28
VOYO logo

U Zaprešiću najveća atrakcija su Novi Dvori. Turisti su doznali sve o vlasnicima, od Zrinskih do bana Josipa Jelačića. Zavirili su i u obnovljenu vršilnicu, u kojoj se nekad vršilo žito. Dalje se nastavilo prema muzeju i aleji, koja vodi do samog dvorca.

"Živim u Zagrebu, inače sam u Zaprešiću bio. Uvijek sam volio ovdje dolaziti dok je još sve bilo i zapušteno, ali stvarno, danas sam saznao neke stvari za koje još nikad nisam čuo", rekao je Igor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma ovo je prelijepo, baš me dirnulo, stvarno je divno", rekla je Ranka iz BiH.

Ova tura samo je jedna od otprilike 50 koje su se održavale diljem Hrvatske. Dio je projekta Upoznaj svoju zemlju, a Novi dvori, za mnoge su i danas neotkriveni dragulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi dvori su kompleks, jedan od najznačajnijih kompleksa cijele regije, feudalnog imanja kada imamo prvi zapis 1611. u vlasništvu zrinskih kao dio susedgradskih imanja pa sve do bana Jelačića koji ih je otkupio od aleksandra Erdodija 1852. godine jer kao ban, da bi zaista bio ban mora je biti veleposjednik", kazala je Mihaela Žugec Saračević.

Image
podaci htz-a /

Sve županije u plusu: U Hrvatskoj lani ostvareno 20,6 milijuna dolazaka i 108 milijuna turističkih noćenja

Image
podaci htz-a /

Sve županije u plusu: U Hrvatskoj lani ostvareno 20,6 milijuna dolazaka i 108 milijuna turističkih noćenja

Unatoč hladnom siječanjskom danu u obilasku je bilo 30 osoba. Svi sretni i zadovoljni onime što su vidjeli i čuli. "Izuzetno je zanimljivo. Puno puta smo šetali, ali nismo nikad sve ove povijesne činjenice znali i gospođa je to jako lijepo i zanimljivo prezentirala", smatra Ana. Osim dvorca atrakcija je i kapelica, koju je dao izgraditi sam ban Jelačić. Cijelo njegov imanje u posljednje dvije godine moglo se doživjeti kroz čak 20 tematskih, interaktivnih, kostimiranih pa i noćnih tura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ono što radimo kroz naše ture mora imati tri elemta, storrytelling, interpretacija baštine i treća stavka - upravljanje doživljajima i emocijama. Upravo su te emocije ono što želimo da ljudi ponesu iz Zaprešića", poručuje Toni Ganjto, direktor Turističke zajednice grada Zaprešića.

A uskoro će doživljaj u Novim dvorima biti i još bolji jer na proljeće kreće obnova dvorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo