Prioriteti su jasni / Beroš osudio cijepljenje preko reda i jasno poručio: 'Ministarstvo će zatražiti da se ispitaju svi takvi slučajevi'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Pritom se kao česti izgovor za ovakvo postupanje koristi fraza da se doza iskoristila jer bi se u protivnom bacila

11.2.2021.
22:00
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se na svom službenom Facebook profilu povodom afera s cijepljenjem preko reda i poslao jasnu poruku da takvo ponašanje oštro osuđuje. 

Podsjetimo, Hrvatska se trenutno muči s činjenicom da određene osobe, od kojih su se u fokusu našla brojna javna lica na visokim pozicijama poput rektora zagrebačkog Sveučilišta ili pak predsjednika HGK, a neslužbeno se spominje ime i poznatog metkovskog političara, cjepivo dobivaju iako nisu u rizičnim skupinama i nisu na popisu prioriteta za cjepivo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL.hr otkriva najnovije podatke /

Afera s cijepljenjem preko reda: Van prioritetnih skupina cijepilo se 4.635 osoba. HZJZ nam je odgovorio o kome se radi

Image
RTL.hr otkriva najnovije podatke /

Afera s cijepljenjem preko reda: Van prioritetnih skupina cijepilo se 4.635 osoba. HZJZ nam je odgovorio o kome se radi

Pritom se kao česti izgovor za ovakvo postupanje koristi fraza da se doza iskoristila jer bi se u protivnom bacila. 

Objavu ministra Beroša na Facebook prenosimo u cijelosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planom cijepljenja protiv covid-19, kojeg je usvojila hrvatska Vlada, osigurano je svakom punoljetnom građaninu naše zemlje besplatno cjepivo, te je određeno koje skupine građana imaju prednost u cijepljenju. Nositelj programa cijepljenja je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a za provedbu su zaduženi županijski zavodi za javno zdravstvo te za Grad Zagreb Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji su dužni voditi računa o poštivanju redoslijeda cijepljenja.

Sva opravdana odstupanja od utvrđenih prioriteta potrebno je obrazložiti, kao što su to bili slučajevi cijepljenja u Sisačko-moslavačkoj županiji poslije potresa u zaštiti zdravlja osoba koje su se tamo nalazile u to vrijeme. No, svi slučajevi prekorednog cijepljenja, poput onih koji se ovih dana navode u medijima, zaslužuju najoštrije osude, posebno ako je time netko od građana zakinut za svoje pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva zatražit će da se ispitaju svi takvi slučajevi, a od svih onih koji su zaduženi za provedbu cijepljenja da se pridržavaju utvrđenih prioriteta. Svi oni pojedinci koji su iskoristili pravo cijepljenja na štetu drugih morat će se suočiti s moralnom odgovornošću pred hrvatskom javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo