uživo za rtl danas / Bernardić: 'Barišić je uteg za ovu vladu, pozivam Most da bude dosljedan i da ne bude lojtra'

Uskoro će se glasati o smjeni ministra Pave Barošića. Pritisak oporbe sve je jači. Sabor je spreman; SDP predvodi ovaj udar i sutrašnji dan mogao bi dati odgovor - odlazi li prvi ministar iz nove Vlade?

8.2.2017.
19:10
VOYO logo

Gost u studiju RTL-a Danas bio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je govorio o svom razgovoru s predsjednicom Grabar-Kitarović, kao i o potencijalnoj smjeni ministra Pave Barišića. 

Danas ste kod medija ostavili dojam da vam je jučer tijekom sastanka, predsjednica države dala je do znanja da ni njoj ne odgovara Barišić. Iz njenog Ureda su demantirali da je predsjednica razgovarala s vama o njegovoj smjeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali smo o potrebi kurikuralne reforme koja je nužna za obrazovanje i bolje društvo, a što se tiče nejasnoće, sasvim sigurno izrazili smo oboje zabrinutost zbog načina provođenja kurikularne reforme i da se ta reforma očito neće moći jednostavno provesti. To sasvim sigurno ima veze sa sadašnjim ministrom koji je najodgovorniji za provođenje te reforme.

U prijevodu, predsjednica je rekla da ni ona nije zadovoljna s time kako ministar Barišić radi svoj posao, jesam li vas dobro shvatila? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želim prepričavati svoj razgovor s njome, ali sasvim sigurno je izrazila zabrinutost kao i ja oko neprovođenja reforme. Barišić je je definitivno uteg ovoj vladi, o čijoj ćemo smjeni zbog plagijatorstva raspravljati sutra, to nije dobra poruka niti se ta kurikularna reforma može provesti dok je takav čovjek na čelu tog ministarstva. 

Imate li spoznaja da bi i Most mogao biti suzdržan prilikom glasovanja o Barišićevoj smjeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja ih pozivam da budu Most, a ne lojtre. Da budu dosljedni kad je u pitanju obrana svih onih principa koje želimo promovirati, djeci treba znanje, a ne prepisivanje. Plagijatorstvo se ne može tolerirati, i pozivam ih da budu razumni kao što su pokazali da mogu biti. 

Predsjednica Vas je pozvala na kavu, što se sinoć i dogodilo, međutim susret s premijerom izostaje. Kako to doživljavate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago mi je što je otvoren dijalog, dijalog je potreban zbog nacionalnih interesa. Nažalost, ja sam pozvao premijera i vladajuće na dijalog, ali od toga zasad nema ništa. To samo pokazuje da im nacionalni interesi nisu važni, to je njihova stvar. Pokazali su brigu za zemlju, a sutra će to pokazati obranom plagijatorstva.

Ulazimo u lokalne izbore. Postoji li mogućnost da SDP u trci za Zagreb podrži Sandru Švaljek?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo otvoreni za suradnju i razgovore, o tome će odlučiti zagrebačka organizacija. Intenzivno razgovaramo oko modela potencijalne suradnje sa svim našim prirodnim koalicijskim partnerima u Zagrebu. Tu su i HSU i HNS, razgovaramo i s drugim nezavisnim kandidatima. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo