BERNARDIĆ: / 'Ako Radeljić govori istinu onda predsjednica mora otići, a ako je to bilo u dogovoru s Plenkovićem, mora otići i on'

Image
Foto: Patrik macek / PIXSELL

"Te ozbiljne optužbe na račun vladajućih, odnosno SOA-e, koja je pod direktnom kontrolom predsjednika Vlade Plenkovića, su nešto što treba istražiti"

22.12.2018.
13:30
Patrik macek / PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je u Sisku ocijenio kako optužba Mate Radeljića, nakon razrješenja s dužnosti savjetnika za unutarnju politiku predsjednice Republike, baca još jednu sumnju na HDZ-ovu zlouporabu obavještajnog sustava.

"To je još jedna ozbiljna optužba i ozbiljna sumnja u HDZ-ovu zloporabu obavještajnog sustava u ovoj zemlji. Ako je predsjednica zaista koristila SOA-u za obračun s Radeljićem, onda predsjednica mora otići, jer je prekršila Ustav. Ako je predsjednica to napravila u dogovoru s Plenkovićem, da bi joj HDZ dao potporu na predsjedničkim izborima, onda mora otići i Plenković. Očito je da su vladajući u Hrvatskoj spremni na sve ne bi li ostali na vlasti", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao DORH da promptno reagira

Podsjetit ću, dodao je, da su smijenili Dinka Cvitana da ne bi istraživao njihove afere, podsjetit ću vas da kupuju mandate u Saboru, ne bi li zadržali svoju poziciju vlasti.

"Te ozbiljne optužbe na račun vladajućih, odnosno SOA-e, koja je pod direktnom kontrolom predsjednika Vlade Plenkovića, su nešto što treba istražiti. Mogu samo pozvati DORH da promptno reagira, da ispita sve aktere u procesu, prije svega, predsjednicu Republike i premijera. U našoj 27 godina dugoj novijoj povijesti nije se dogodilo da je obavještajna zajednica, koja je pod kontrolom premijera, bila suočena s teškim optužbama za pokušaj prijetnje smrću. I zato to treba istražiti", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je kako očekuje da DORH reagira u toj i drugim aferama, gdje je dosad njegova reakcija izostala, zbog čega, kaže ljudi gube povjerenje u sustav.

Kako jer najavio, o toj će temi u nedjelju izjavu dati i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić, uz najavu zahtjeva za izvanrednom sjednicom tog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić: Da je Plenković održao predizborno obećanje, Rafinerija Sisak ne bi bila pred gašenjem

Bernardić je u Sisku razgovarao s glasnogovornikom Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Predragom Sekulićem kako bi se bolje informirao o trenutačnom stanju u toj rafineriji nakon odluke uprave INA-e o prekidu prerade nafte u Sisku.

U izjavi medijima spomenuo je da je o tom problemu govorio i prije dvije godine, a govori i danas. Naglasio je da su radnici zabrinuti za svoja radna mjesta i pred Božić moraju strahovati da će ostati bez posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je Plenković održao svoja predizborna obećanja od prije dvije godine i vratio INA-u u hrvatske ruke, danas sisačka rafinerija ne bi bila pred gašenjem. Ova Vlada po tom pitanju zapravo nije učinila ništa i ostat će upamćena kao vlada koja je otjerala radnike na cestu, iz 'Uljanika', iz '3. maja' i sisačke Rafinerije. Zapravo se postavlja pitanje - zašto su lagali?. HDZ, župan Žinić, ministar Marić su u predizbornoj kampanji 2016. godine obećavali da neće biti ništa od gašenja sisačke Rafinerije, da će napraviti apsolutno sve što je u njihovoj moći da se Rafinerija ne ugasi. Danas je jasno da su lagali", ustvrdio je Bernardić.

Zapravo, smatra Bernardić, ključno je pitanje je li rezultat Plenkovićevog sastanka s Orbanom to da će u zamjenu za mađarsko povlačenje arbitraže biti ugašena sisačka Rafinerija i da će biti povučen optužni prijedlog protiv Zsolta Hernadija. "Ono što moramo pomno pratiti je kako će se razvijati slučaj Hernadi. Plenković je nakon Sanadera, izdao INA-u, izdao njene radnike i tjera ih na cestu", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo