Beograđanka i Sarajka vjenčat će se u Hrvatskoj

Prvi regionalni lezbijski vjenčani par ostvarit će pravo na registraciju svoje veze zahvaljujući novom hrvatskom zakonu.

11.8.2014.
10:39
VOYO logo

Marija i Di su zajedno od travnja 2009. Marija je iz Beograda, a Di iz Sarajeva. Pokušale su ostvariti zajednički život u Beogradu, ali Di nije mogla pronaći posao kao strana državljanka i forenzičarka koja je radila na identifikaciji žrtava rata u BiH.

Odselile su u Sarajevo, život je tamo jeftiniji i Di može raditi. No, tamo pak Marija ne može boraviti nikako drugačije nego turistički. Svaka tri mjeseca mora napuštati zemlju pa se vraćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začarani krug

Taj je začarani krug prošle godine doveo njihovu vezu u krizu. Kako nisu mogle postići da obje imaju socijalno i zdravstveno osiguranje i radni staž, mislile su da je njihov zajednički život nemoguć, a onda je Hrvatska počela raditi na zakonu koji je usvojen 15. srpnja. Na sreću za ovaj lezbijski par, Di ima i hrvatsko državljanstvo.

"Željele smo sklopiti životno partnerstvo u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, ali smo saznale da je to nemoguće zbog 'izuzetne blizine Republike Hrvatske'. Sada razmišljamo da li da to učinimo u Zagrebu ili Rijeci", rekla je Marija za Blic, dodajući kako će biti zanimljivo vidjeti kako će Srbija reagirati na njenu promjenu prezimena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo