Bebić, Jarnjak i Šeks na obljetnici Bljeska

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa u Spomen parku poginulim hrvatskim braniteljima u Okučanima je svečano obilježena 16. obljetnica vojno - redarstvene akcije Bljesak.

1.5.2011.
15:07
VOYO logo

Akcijom Bljesak je 1. i 2. svibnja 1995. godine u samo 36 sati oslobođeno 500 četvornih kilometara okupiranog područja zapadne Slavonije, te je taj dio Hrvatske nakon četverogodišnje izolacije opet pripojen središnjoj Hrvatskoj.

Vijenac je u ime Sabora položio predsjednik Sabora Luka Bebić, a u ime predsjednika RH i glavnog zapovjednika oružanih snaga Ive Josipovića načelnik Glavnog stožera OS general pukovnik Drago Lovrić. U ime premijerke Kosor i Hrvatske vlade vijenac je položio ministar branitelja Tomislav Ivić, u ime Oružanih snaga general pukovnik Slavko Barić, te Ravnatelj policije Oliver Grbić u ime ravnateljstve policije. Vijence su položila i izaslanstva obitelji poginulih branitelja i Brodsko - posavske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciji Bljesak sudjelovale su 32 postrojbe Oružanih snaga i policije, poginula su 42, a ranjena 162 učesnika akcije.

"Bljesak je isplaniran odlukom državnog vrha u studenom 1994. godine, počeo je 1. svibnja u 5.20 sati a do 13.20 sati istoga dana deblokirali smo autocestu i veći dio okupiranog područja i izbili na Savu, te onemogućili eventualno nadiranje agresora preko Save. Akcija je posve dovršena sutradan i oko miljun stanovnika Slavonije opet je imalo vezu sa središnjom Hrvatskom i glavnim gradom Zagrebom. Ponosni smo na blistavost akcije i s pijetetom se sjećamo svih poginulih kojima dugujemo zahvalnost za hrvatski suverenitet na cjelokupnom državnom prostoru", kazao je general pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik kopnene vojske i ratni zapovjednik 3. brigade koja je dala velik doprinos uspjehu akcije Bljesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je pak u Beogradu, u Crkvi svetog Marka, služen parastos (misa zadušnica) za srpske civile koji su stradali u akciji Bljesak. Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta rekao je da odgovornost za srpske žrtve u zapadnoj Slavoniji tijekom operacije Bljesak snosi prije svega međunarodna zajednica, budući da je ta oblast bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija.

"Posledice hrvatske operacije Bljesak za Srbe iz zapadne Slavonije su katastrofalne. Prisilno je protjerano oko 20.000 Srba, ubijeno je ili nestalo 283 Srba, medju kojima 57 žena i devetoro djece mlađe od 14 godina", rekao je Linta za agenciju Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201002250644006 arti-201005010167006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo