BBC SE POZABAVIO MESARENJEM ŽENA PO HRVATSKIM BOLNICAMA: / 'Te žene su pretrpjele brutalne bolove i ponižavanje'

Image
Foto: Screenshot: BBC

O hrvatskom #MeToo pokretu i prosvjedu žena koje su proživjele nepotrebnu patnju i nasilje tijekom trudnoće i porođaja piše BBC

11.1.2019.
22:46
Screenshot: BBC
VOYO logo

BBC se raspisao o svojevrsnom hrvatskom #MeToo pokretu i prosvjedu žena koje su proživjele nepotrebnu patnju i nasilje tijekom trudnoće i porođaja koje aktivisti nazivaju "opstetritičkim nasiljem".

Marija Dadić ispričala je za BBC kako je prošla proceduru struganja vrata maternice u hrvatskoj bolnici nakon pobačaja 2017. godine bez anestezije za koju su joj rekli da nije dostupna. Rekla je da je bol koju je osjetila pri porodu prvog djeteta ništa u usporedbi s onim što je proživjela tijekom kiretaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava o ovom problemu na društvenim mrežama pod heštegom #prekinimo šutnju (BBC je preveo #BreakTheSilence, op.s.) započela je tek kada je zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru progovorila o vlastitom iskustvu.

Mnogi građani stali u njezinu obranu

I dok je ministar zdravstva Milan Kujundži, tvrdio da je Ninčević izmislila priču, piše BBC, mnogi su građani stali u njezinu obranu, pohvalivši smionost izjave bez presedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je Hrvatska većinski katolička država i u velikoj mjeri patrijahalno društvo, mnogi ne vole otvoreno govoriti o ženskom reproduktivnom zdravlju, objašnjava vodeći britanski medij.

Udruga Roditelji u akciji (Roda) u samo tjedan dana prikupila je svedočanstva 400 žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedure bez anestezije, nasilje i ponižavanje

"Imamo izvještaje o biopsijama koje su izvršene bez anestezije, o medicinski potpomognutim postupcima oplodnje bez anestezije, šivanje za popravak poderotina nakon vaginalnog poroda, epizotomija bez anestezije", ispričala je glasnogovornica Roda, Daniela Drnadić.

Među izvješćima bilo je primjera nasilja i ponižavajućeg načina razgovora sa ženama tijekom poroda, pa je Drnadić navela primjere poput: "ako se možeš seksati, trebala bi sada izdržati" i "bilo je lijepo prije, a sad boli....", te da su ženama govorili kako ih šivaju da bi im muževi ponovno bili sretni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasmina Furlanović ispričala je kakav je bol i poniženje osjetila za vrijeme uklanjanja posteljice, procedure koju su započeli "bez objašnjenja" i za vrijeme koje ju je sestra obuzdavala.

Ministar i bolnica ignoriraju BBC

Ni ministar zdravlja ni bolnica u Splitu, gdje je liječena Ivana Ninčević Lesandrić, nisu se odazvali na pozive BBC-a. Također ni voditelj odjela za ginekologiju nije želio odgovoriti na upite BBC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ginekologinja Ulla Marton rekla je da nije bila iznenađena stotinama svjedočanstva žena.

Loše navike i nedostatak profesionalnost

"Uglavnom se to ne radi namjerno - tako se radilo godinama a ljudi nisu voljni promijeniti navike. To je jedan problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je nedostatak vremena i nedostatak profesionalnosti. Kada smo ušli u Europsku uniju, puno je anesteziologa napustilo zemlju jer su u drugim europskim zemljama bolji radni uvjeti", rekla je Marton.

Dvostruki standardi

Za Drandić iz Rode, problem je što se žensko iskustvo reproduktivne zdravstvene zaštite promatra na drugačiji način nego muško zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada žena kaže da nešto boli, ne vjeruju joj u toj mjeri u kojoj bi vjerovali muškarcu u istoj situaciji. Očekivanje kulture je da žena može izdržati", rekla je Drandić.

Ninčević Lesandrić je oduševljena što je problem izašao na svjetlo javnosti, no ostaje izazov kako nastaviti razgovor o problemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo