BBC / o Gotovini - neustrašivi vojnik, legionar i zavodnik

Četiri dana prije izricanja haške presude generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, BBC je objavio kratki profil 'vojskovođe iz Pakoštana'.

11.4.2011.
20:39
VOYO logo

Zanimljivo je da tekst uopće nije potpisan, pa se netočni izneseni detalji poput onog da je Oluja trajala tri mjeseca nemaju kome pripisati.

Na samom početku teksta navodi se da je Gotovina vodio hrvatsku vojsku u oslobađanje Krajine 1995. godine, te da su ga tada u Hrvatskoj mnogi gledali kao heroja. Za operaciju Oluja, kojom je poražena samoproglašena Srpska Krajina, piše da je trajala tri mjeseca i da je bivšeg francuskog legionara dovela u "sam vrh hrvatskog nacionalizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, navode su se odmah nakon operacije haški istražitelji počeli baviti Gotovinom koji je odgovoran za "ratne zločine i kampanju etničkog čišćenja". Spominju 150 poginulih srpskih civila, 200 tisuća stanovnika Krajine koji su u dugim kolonama napuštali svoje domove te uništavanje srpskih naselja koje je "aktivno poticao Gotovina".

Prije dolaska u rat u Hrvatsku, BBC piše da Gotovina sa 16 godina napustio Titovu komunističku Jugoslaviju, da je jedno vrijeme plovio trgovačkim brodom, a nakon čega se pridružio Legiji stranaca gdje je izgradio reputaciju neustrašivog vojnika i zavodnika koji imao istančan ukus za lijepe žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominju da se borio u Čadu, podučavao paravojne formacije u Guatemali te da je živio u Južnoj Americi, Paragvaju, Kolumbiji, Argentini i Brazilu.

Gotovina je kažu volio život na visokoj nozi i egzotične destinacije poput Kanarskog otočja, gdje se oporavljao od ratnih ozljeda, te Tenerife gdje je na kraju i uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC piše i da je Gotovinu na vojničkom putu uspjeha 2000. zaustavio bivši predsjednik Stipe Mesić koji ga je zajedno sa šest drugih hrvatskih generala poslao u prijevremenu mirovinu jer je odbio sudjelovati u istragama ratnih zločina. Godinu dana nakon toga stigla je optužnica iz Haaga, nakon čega se, pišu, Gotovina dao u bijeg i skrivao četiri godine. Priču o Gotovini BBC završava s Tenerifima gdje 2005. uhićen na večeri u hotelskom restoranu.

Vezani članci:

arti-201103310062006 arti-201103280010006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo