MINISTAR HORVAT ZA RTL NAJAVIO / U javnoj nabavi Hrvatska kao Norveška! Odzvonilo beskonačnim žalbama: 'Postrožit ćemo uvjete'

Hrvatska je prošle godine prvi put po učinkovitosti javne nabave bila među devet najboljih u Europi

18.9.2019.
22:40
VOYO logo

Hrvatska je po učinkovitosti javne nabave bolja od Njemačke i uz bok Skandinaviji. Ipak, da može biti bolje misli i ministar gospodarstva Darko Horvat koji najavljuje i promjene zakona koji će otežati posao profesionalnim žaliteljima.

Prije će Kinezi izgraditi Pelješki Most nego što će biti gotove pristupne ceste - i to velikim dijelom zbog previše žalbi na javne natječaje.

Najveća reforma obrazovanja krenula je prije tjedan dana. Ali bez tableta u školskim klupama. Oni kasne zbog javne nabave.

Na 11 hrvatskih otoka stanovnici i dalje ne mogu napraviti CRP laboratorijsku analizu. Uređaji nisu stigli jer se procedura javne nabave produljila zbog žalbi.

Navedeni primjeri su samo tri recentna primjera kašnjenja zbog javne nabave.

''Ako gledate da vi ne možete u zadanim rokovima završiti planirane projekte. Ponekad su tu i penali koje država mora platiti, ako ništa drugo, sama procedura raspisivanja i poništavanja natječaja nešto košta. Da ne govorimo da su sve to projekti koji su potrebni za državu i za razvoj'', objašnjava Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Sve uvijek zapne na žalbama na dokumentaciju ili rezultate natječaja - često i zbog profesionalnih žalitelja - riječ je o fizičkoj ili pravnoj osobi koja se učestalo žali na rezultate javnih natječaja i koju često zanima samo žalba, ne i posao.

Svojedobno je tako tvrtka Lipov gaj s manje od pet zaposlenih i bez prihoda žalbom zaustavila početak izgradnje Pelješkog mosta, i to im nije bilo prvi put, naime, kako je ranije objasnio Ivan Mahnić, vlasnik tvrtke Lipov gaj: ''Osobno sam sudjelovao u više od 20 žalbenih postupaka otkako postoje, svakakvih. I to nije ništa specijalno. Mi smo besplatni korektiv javnim svim naručiteljima na tržištu, pravila igre su postavljena tako''.

U Hrvatskoj postoje tri institucije koje se bave javnom nabavom: Uprava za politiku javne nabave pri Ministarstvu gospodarstva, Središnji državni ured za središnju javnu nabavu i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave.

''Uprava za politiku javne nabave koja kako sama riječ kaže bavi se politikom javne nabave, mi smo izvršno tijelo, a Državna komisija sudbeno tijelo'', kazao je Ivan Bubić, državni tajnik u Središnjem uredu za središnju javnu nabavu. Sve žalbe pristižu u Komisiju za kontrolu javne nabave, mjesečno ih bude 80 do 100, a Bubić upozorava: ''One u glavnini slučajeva produžavaju rok nabave. Žaliti se mogu svi na dokumentaciju, a na odluku o odabiru se mogu žaliti samo ponuditelji''.

I u Vladi su shvatili da projekti stoje zbog žalbi i to planiraju promijeniti. Naime, kako je najavio ministar gospodarstva Darko Horvat: ''U segmentu, ne samo žalbenih rokova, nego i tko se može žaliti postrožit ćemo, siguran sam, uvjete u smislu da oni koji nisu participanti konkretnog projekta neće moći dobiti ni priliku da budu tzv. profesionalni žalitelji, ali isto tako sama cijena žalbenog postupka mora se povećati''.

Izmjene i dopune zakona trebale bi biti gotove iduće godine. A vjerovali ili ne, Hrvatska je prošle godine prvi put po učinkovitosti javne nabave bila među devet najboljih u Europi - uz bok Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj. Učinkovitost se mjerila prema 12 kriterija poput duljine trajanja, kriterija dodjele ugovora, ponuda malih i srednjih poduzeća ....

Europska statistika kaže da smo već sad među najboljima u Europi, a što će tek biti kad se riješimo profesionalnih žalitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo