milanović odbija suglasnost / Banožić: 'Uvjeren sam da će Sabor podržati obuku ukrajinskih vojnika'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Nijedna od država članica nije još javno izišla s kojim će modulima sudjelovati u misiji jačanja ukrajinske vojne sposobnosti

15.11.2022.
17:53
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić izrazio je utorak uvjerenost da će Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom podržati odluku o sudjelovanju u misiji EU-a obučavanja ukrajinskih vojnika, u slučaju da predsjednik Zoran Milanović odbije dati suglasnost za to.

“Pred nama je odluka koja se prije svega treba donijeti na razini vlade, pri čemu će se prikupiti određene suglasnost i nakon toga to ide u Sabor. Tu imamo dva moguća scenarija, a jedan je da predsjednik Republike odbije dati suglasnost i onda je odluka na saborskim zastupnicima i vjerujem da će oni, kao što su i dosad podržavali Ukrajinu, podržati i tu odluku dvotrećinskom većinom”, rekao je Banožić, koji je u utorak sudjelovao na sastanku ministara obrane država članica EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri vanjskih poslova članica u ponedjeljak su na sastanku službeno pokrenuli misiju Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM Ukrajina) kako bi se nastavila pružati potpora Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Cilj je misije, koja je formalno uspostavljena 17. listopada, ojačati vojnu sposobnost ukrajinskih oružanih snaga kako bi im se omogućilo da brane teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica i štite civilno stanovništvo. Misija EUMAM Ukrajina ima mandat za pružanje individualnog, kolektivnog i specijaliziranog osposobljavanja za do 15 000 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga na više lokacija na teritoriju država članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedna od država članica nije još javno izišla s kojim će modulima sudjelovati u toj misiji.

I ministar Banožić je odbio reći na koji bi način Hrvatska sudjelovala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
aktualne teme /

Milanović izvrijeđao Grlića Radmana: 'On je nitko! Gurnuo se u prvi red kao priglupi štreber'

Image
aktualne teme /

Milanović izvrijeđao Grlića Radmana: 'On je nitko! Gurnuo se u prvi red kao priglupi štreber'

“Ne mogu vam komentirati module dok ne prođu koordinacijska tijela, prije svega vladu. Te module je predložila Hrvatska vojska temeljem svojih iskustava koje je imala u prijašnjim misijama i operacijama”, rekao je Banožić.

Na pitanje bi li se obuka ukrajinskih vojnika odvijala u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj članici ako ta odluka dobije odobrenje, Banožić je rekao da su predložena oba modula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predložili smo oba modula i onaj gdje bi se obuka odvijala u nekoj drugoj članici, ali i onaj gdje bi se odvijala u Hrvatskoj”, rekao je Banožić.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je ponovno rekao da neće dati suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u EUMAM Ukrajina te optužio ministre vanjskih poslova i obrane Gordana Grlića Radmana i Marija Banožića da su otišli u Bruxellesu preuzimati obveze bez njegove suglasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću dati suglasnost. Otišao je gore bez ikakve moje prethodne suglasnosti. Dosta je odlazaka mini Plenkovićevih ministara u Bruxelles bez prethodne suglasnosti vrhovnog zapovjednika, to tako neće", rekao je Milanović.

"Čovjek je otišao gore i preuzeo u ime Hrvatske kategoričku obavezu i prekršio Ustav. Neka stvar ide u Sabor, ako dvije trećine tako odluče, ja ću se s tim usuglasiti. Ali zašto se moramo dovesti u takvu situaciju?”, dodao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je rekao da su predsjednik Republike i još neki oporbeni saborski zastupnici usprotivili nečemu o čemu još uopće nije donesene nikakva odluka niti način na koji će se sudjelovati. "Kritizirali su samo zato da bi kritizirali, a da nisu ni znali što kritiziraju", rekao je.

Banožić je rekao da je na sastanku ministara obrane bilo riječi i mogućnosti zajedničkih nabava oružja i opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo