Kakav srećković! / Banožić unatoč štrajku službenika dobio upis hipoteke za samo jedan dan, a 'obični ljudi' muku muče s tim

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar Banožić je dobio subvencionirani kredit za izgradnju nove kuće u Vinkovcima iako ima stan veći od 80 kvadrata u Vinkovcima

19.7.2023.
12:08
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić pravi je srećković. Nakon što mu je putem APN-a odobren kredit od 100.000 eura na rok od 15 godina, a subvencija rate tog kredita iznosit će ukupno 26.306 eura s finskom kamatom od 2,88 posto za vrijeme otplate, ministar je ovoga tjedna - unatoč štrajku službenika - uspio upisati hipoteku banke za taj kredit.

Kako je vidljivo iz zemljišnih knjiga, ministar je podnio zahtjev za upis založnog prava 15. srpnja, na neradnu subotu, a već sljedećeg radnog dana, u ponedjeljak, 17. srpnja, zahtjev mu je odobren i hipoteka upisana na stan u Vinkovcima koji također posjeduje, javljaju 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sreća je tim veća što su baš tog ponedjeljka službenici i namještenici - koji su sedmi tjedan u štrajku - najavili da više neće raditi ni hitne predmete poput upisa založnih prava.

Od pet službenika, samo jedan štrajka

Čitatelji u sličnoj situaciji za 24sata su potvrdili da muku muče i čekaju upis hipoteka za kredite APN-a, ali ministar je očito imao sreće što u njegovim rodnim Vinkovcima velika većina referenata nije u štrajku, a iz suda poručuju da sva založna prava redovno rješavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od pet referenata u zemljišnoknjižnom odjelu, u Vinkovcima je u štrajku samo jedan. Svi predmeti se zato redovno rješavaju po redu zaprimanja, a krediti i upis založnog prava su hitni predmeti koji imaju prvenstvo rješavanja. Kod nas u središnjoj službi u Vinkovcima sve normalno funkcionira i četvero referenata redovno obavlja svoje poslove. U područnim službama je postotak štrajkaša veći", kazala je na upit novinara glasnogovornica Općinskog suda u Vinkovcima, Ivana Lovrić Vidaček.

Image
kovač svoje sreće /

Banožiću nitko nije onako na lijepe oči dao stan. Naš Mario nikom nije krao, sam je sebi dao

Image
kovač svoje sreće /

Banožiću nitko nije onako na lijepe oči dao stan. Naš Mario nikom nije krao, sam je sebi dao

Jedno potpuno drugačije iskustvo…

Sasvim drugačije iskustvo u Zagrebu ima jedna čitateljica koja je za 24sata ispričala da je prošla svu proceduru APN-a, ali upis založnog prava još nije dobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dotad živimo kao podstanari s troje djece, najam nam je plaćen do 1. kolovoza. Riješili smo sve oko APN-a, solemnizaciju, bilježnik je slao požurnicu, a i ja osobno šaljem upite i zovem stalno. No ništa još. Mi spadamo pod Novi Zagreb, gospođa kod koje je došao naš predmet se potpuno oglušila. Čekamo doslovno tri minute njene dobre volje da izbjegnemo još jedan cijeli mjesec podstanarstva, ratu kredita i interkalarnu kamatu. To su nam tri jako bitne stavke. Investitor čeka svoj novac", priča žena te dodaje kako je zvala, molila, osobno išla pitati…

"Rekli su mi da će biti eventualno do petka. No bojim se. Shvaćam da se ljudi bore za sebe i svoje, ali oštećuju druge obitelji…", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje kredita, a možda idu sporije radi štrajka

"APN je supotpisao oko 4700 (oko 95 posto) bankovnih ugovora od odobrenih zahtjeva. Isti su dostavljeni bankama", kažu u APN-u, ali dodaju kako je od tih 4700 zahtjeva samo 2300 korisnika čiji su krediti već isplaćeni.

Na dodatni novinarski upit, pojasnili su da je uobičajena praksa da je nešto duži period provedbe i solemnizacije ugovora na temelju koje se isplaćuje kredit. Kažu da u ovom trenutku imaju oko 10 posto manje realiziranih subvencioniranih kredita nego lani, pa bi se eventualno tih 10 posto koji idu sporije, mogli pripisati štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ministar Banožić je dobio subvencionirani kredit za izgradnju nove kuće u Vinkovcima iako ima stan veći od 80 kvadrata u Vinkovcima, a trenutačno kao državni dužnosnik živi u državnom stanu od 92 kvadrata u centru Zagreba za koji plaća najamninu od 61 euro mjesečno.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo