Jednoglasna odluka / Bankomati u Dubrovniku mijenjaju izgled: Od sada moraju vizualno odgovarati povijesnoj jezgri

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Postojeći bankomati moraju se ukloniti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke

22.7.2019.
17:15
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Tvrtka Euronet Worldwide, koja upravlja mrežama bankomata, promijenila je vanjski izgled bankomata u povijesnoj jezgri Dubrovnika, sukladno gradskoj komunalnoj odluci i konzervatorskim smjernicama Ministarstva kulture o izgledu i marketinškom označavanju bankomata u povijesnim gradskim središtima, kao važnim mjestima okupljanja turista.

Iz Euroneta su u ponedjeljak priopćili kako na taj način žele dati punu podršku gradskim i državnim vlastima na ujednačavanju izgleda pročelja svih bankomata te očuvanju povijesne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilikom postavljanja svakog novog bankomata u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, Euronet Worldwide poštuje aktualne državne i lokalne propise. Stoga pozdravljamo napore Ministarstva kulture i gradskih vlasti u Dubrovniku na ujednačavanju pravila za postavljanje bankomata jer će to zasigurno pridonijeti ljepšoj vizuri grada", navodi direktor Euronet Worldwidea za Hrvatsku Darko Guštin.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brigu o očuvanju povijesne jezgre Guštin je naglasio i važnost podrške razvoju bankomatske mreže jer smatra kako je to u zajedničkom interesu turista i građana Dubrovnika, odnosno svih koji od turizma u Dubrovniku žive cijele godine.

Dodao je kako interes za bankomatima svake godine raste. "Nadamo se da će nam očekivana primjena konzervatorskih mišljenja i u drugim gradovima i općinama pomoći da nastavimo razvijati posao s jasnim i preciznim uputama", istaknuo je Guštin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vizualne promjene bankomata i u drugim turističkim mjestima

Iz Euronet Worldwidea najavljuju kako će se vizualne promjene bankomata nastaviti po potrebi i u drugim turističkim mjestima u Hrvatskoj.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je potkraj lipnja izmijenilo odluku o komunalnom redu, prema kojoj je na otvorima zgrada u povijesnoj jezgri grada zabranjeno postavljanje bankomata i drugih uređaja (televizori, hladnjaci i sl.) te reklamnih ormarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojeći bankomati moraju se ukloniti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, ako vlasnik, odnosno korisnik prostora ne ishodi suglasnost ili odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

"Ako budu ignorirali odluku, vlasnici bankomata i vlasnici prostora u kojima su bankomati smješteni bit će kažnjavani dnevnim kaznama - 10 tisuća kuna za vlasnike prostora i dvije tisuće kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Kazne će se pisati svaki dan jer to zakon dopušta pa ćemo vidjeti kome odgovara da u mjesec dana dobije tristo tisuća kuna kazne“, poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Prema posljednjim podacima, u povijesnoj jezgri Dubrovnika trenutačno je 41 bankomat, a samo njih devet zasad ima dozvolu konzervatora.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo