Banke i teleoperateri spremni za oprost duga

24.9.2014.
15:41
VOYO logo

"Približili smo se dodatno u stajalištima kome i po kojem kriteriju otpisati dugovanja. I dalje se krećemo isključivo u kategoriji socijalno najugroženijih građana i od kojih se niti jedan od vjerovnika neće moći naplati zbog situacije u kojoj se nalaze", izjavila je Opačić nakon drugog po redu, sastanka sa čelnicima banaka i teleoperatera.

Dobrovoljni sporazum

Kod teleoperatera radi se o dugu koji oni ne mogu naplatiti, a podizanje ovrha i sudskih tužbi bilo bi puno skuplje od onoga što potražuju od građana. Danas su pokazali visok stupanj socijalne osjetljivosti i spremnost da taj dug otpišu najugroženijima, rekla je Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ o dobrovoljnom sporazumu. Ako bude potpisan s najvećim vjerovnicima s kojima smo već razgovarali, a to su HEP, HRT i još neki, te s bankama i teleoperaterima, ići ćemo dalje", poručila je Opačić.

Otpis će se širiti i na druge, komunalna poduzeća, odvjetnike...

Po tom bi sporazumu vjerovnici dobrovoljno otpisali dug do 10.000 kuna građanima koji su blokirani do godinu dana. Država bi im dostavila potvrde da se radi o ljudima koji udovoljavaju utvrđenim kriterijima, a nakon toga otpis bi proširili i na komunalna poduzeća, odvjetnike itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opačić kaže kako nisu dogovoreni rokovi.

"Nakon što potpišemo sporazum, građani će moći otići kod vjerovnika i s njim dogovoriti otpis duga", rekla je dodavši kako će konačan broj tih građana znati nakon što kriteriji budu u potpunosti utvrđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući sastanak najavila je za idući tjedan, nakon čega bi se dogovor mogao finalizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo