šokantno priopćenje / Bankarska službenica otvoreno o prijevari: 'Klijente sam morala obmanjivati i govoriti im da su krediti u francima najisplativiji'

Image
Foto: Thinkstock/ Ilustracija

Jedna bankarska službenica iz BiH tvrdi da je po naputku nadređenih namjerno sugerirala klijentima da su krediti s valutnom klauzulom u švicarskim francima povoljniji ne upozoravajući ih na velike rizike

3.11.2017.
15:54
Thinkstock/ Ilustracija
VOYO logo

Udruga Franak danas je objavila priopćenje u kojem ističe kako posjeduje ovjerenu izjavu jedne bankarske službenice iz Bosne i Hercegovine koja tvrdi da je po naputku nadređenih namjerno sugerirala klijentima da su krediti s valutnom klauzulom u švicarskim francima povoljniji.

Njihovo priopćenje s Facebook stranice prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Udruga Franak došla je u posjed ovjerenog priznanja u kojem jedna bivša bankarska službenica iz susjedne BiH pod moralnom i kaznenom odgovornošću izjavljuje da je od svojih nadređenih dobila naputak da klijentima sugerira podizanje kredita s valutnom klauzulom CHF u spornom razdoblju počevši od 2005. godine kada su takvi toksični krediti plasirani na tržište.

“Bila sam instruirana od svojih nadređenih u banci da sugeriram klijentima zaključenje ugovora s valutnom klauzulom u CHF, te da ih informiram u tom smislu da se radi o najpovoljnijim kreditima na BH tržištu, jer se otplata vrši u valuti KM koja će biti vezana na valutu CHF, a koja je najstabilnija europska, pa čak i svjetska valuta, te da ukoliko bi se desila promjena vrijednosti valute Euro u odnosu na KM, da tržišna kretanja CHF upućuju na činjenicu da ta valuta neće mijenjati svoju vrijednost u budućnosti”, stoji u njenoj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi navodi kako su je nadređeni instruirali da klijentima kaže kako se u tim kreditima ugovara promjenjiva kamatna stopa koja je najniža u odnosu na sve druge kredite u BiH, te da je to dodatni razlog zašto bi trebali zaključivati takve ugovore.

“Klijente nismo upozoravali na bilo kakve negativne buduće posljedice zaključenja ovih ugovora, tim prije što smo im iste preporučivali, a kao kreditni službenik u banci sam posebno ocjenjivana u pogledu broja plasmana ovakvih ugovora, kao i ostali kreditni službenici koji su bili angažirani na plasmanu ugovora s valutnom klauzulom u CHF. Ističem da je banka svjesno smanjivala visinu kamatne stope kod ovakvih ugovora za 1-2 posto, upravo zbog svega gore navedenog. Cilj je bio da se što više klijenata privuče da zaključi ove ugovore, a o svemu što sam u ovoj izjavi iznijela spremna sam svjedočiti pred svima državnim organima i institucijama”, stoji u izjavi Dinele Dizdarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To priznanje iz kruga bankarskih službenika potvrđuje ono o čemu mi u Udruzi Franak godinama govorimo u javnosti – riječ je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstra profit. Banke su takve kredite plasirale uz prešutnu dozvolu HNB-a, bez obzira na opasnost od takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih obitelji.”

Udruga Franak na kraju objave poziva i ostale bankarske službenikeda javno progovore o naputcima i naredbama koje su dobivali od svojih pretpostavljenih, a koje su u konačnici štetile građanima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz priopćenje je priložena i pismena izjava prethodno navedene službenice koju možete vidjeti na poveznici ispod teksta.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo