BANKA TRAŽILA PR AGENCIJU KAKO BI 'PRITISKALA USTAVNI SUD': / 'U paničnom strahu primjenjuju nezakonite radnje. Šokirani smo'

Image
Foto: Pixsell

Udruga Franak reagirala je na poziv RBA banke koja je tražila PR agenciju kojoj je jedan od zadataka bio i 'vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj'

20.1.2020.
10:44
Pixsell
VOYO logo

Raiffeisen banka (RBA) natječajem je tražila PR agenciju za usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarskim francima, a kao jedan od zadataka navedeno je i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj". Proizlazi to iz poziva RBA banke koji je poslan pojedinim agencijama za odnose s javnošću, a koji je jučer objavio Index.

Na taj je slučaj sada reagirala i Udruga Franak koja u priopćenju ističe kako je RBA prešla sve granice poštenog poslovanja. "Banke u paničnom strahu ponovno primjenjuju nezakononite radnje", piše Franak uz napomenu kako HNB mora reagirati i poziva DORH da odmah istraži ovaj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franak: 'Šokirani smo kako posluju u Hrvatskoj'

"Udruga Franak nije iznenađena, no šokirani smo postupanjem i načinom na koji RBA banka posluje na tržištu u Hrvatskoj. Potraga Raiffeisen Banke za PR agencijom koja će u sklopu usluge kriznog komuniciranja vršiti pritisak na Ustavni sud, ali i na druge sudove u Republici Hrvatskoj, nije ništa drugo nego svojevrsno priznanje da su dužnici na najboljem putu da još jednom veselo zatrube i proglase novu pobjedu. Naime, kakva to agencija može prikriti nezakonito poslovanje banaka ako su hrvatski sudovi pa i europski sudovi takvo poslovanje proglasili nezakonitim?! Niti jedan marketinški trik neće i ne može biti dovoljan, i neće zavarati suce hrvatskih i europskih sudova", stoji u priopćenju Udruge Franak.

Dalje navode kako "ne postoji niti jedna parola koja je jača od naših 'Vratite pare' i 'CHF ugovor neustavan, nemoralan, ništetan' i ne postoji i ne postoji niti jedna marketinška aktivnost koja će biti dostojanstvenija od povorke 20.000 dužnika koji su u travnju 2015. godine izašli na ulice glavnoga grada Republike Hrvatske i poručili da je dosta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivaju i ljude da zatvore račun u toj banci. "Utjecaj na pravosuđe po svim zakonima je zabranjen te pozivamo DORH da istraži detaljno ovakav način poslovanja RBA banke pogotovo s obzirom na vrijeme djelovanja, odnosno je li vršen utjecaj na Ustavni sud RH pred kojim se odlučuje o ustavnim tužbama banaka kao i na Vrhovni sud RH koji je upravo u tom periodu pokrenuo ogledni postupak i sada o njemu odlučuje".

RBA: 'Tražena su isključivo legitimna rješenja'

Spomenuti poziv RBA je poslala 17. prosinca 2019. pojedinim PR agencijama, objavio je Index, a u samoj RBA ne negiraju da su poslali poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na aktualnu temu kredita u švicarskom franku, RBA je s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u javnom i medijskom prostoru odlučila raspisati natječaj za PR agenciju. Zadatak agencije za odnose s javnošću je prije svega omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja u medijima", kazali su iz Raiffeisena na upit Indexa.

Navode kako se u svom poslovanju pridržavaju svih zakona i propisa RH, pa tako i u ovom natječaju. "Tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do javnosti", poručuju. Na pitanje koji bi to bili legitimni postupci pritiskanja Ustavnog suda i drugih sudova te jesu li ti postupci utvrđeni zakon, iz RBA su za Index kazali: "RBA nije angažirana ni u kakvom obliku aktivnosti koje vi sugerirate. Natječajem je tražena usluga izrade komunikacijske strategije i ključnih poruka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo