BANDIĆU POLA DONACIJA DAO GRAD ZAGREB; Nije jedini koji ih je dobio: / 'Radi se u biti o čudnoj grešci i tumačenju zakona'

Image
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo smatra oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina za postavljanje štandova nezakonitom donacijom,

7.8.2020.
17:10
Željko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Financijsko izvješće koje je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića predala Državnom izbornom povjerenstvu otkriva kako je za potrebe izborne kampanje dobila čak sedam donacija u obliku usluga od Grada Zagreba, a njihova ukupna vrijednost je 35.700 kuna. To je više od pola donacija koje je stranka primila u kampanji.

Image
KAKO SE TROŠILO U PREDIZBORNOJ KAMPANJI? HDZ /

u plusu, jedan čovjek donirao čak četiri liste, a SDP je u popriličnim problemima

Image
KAKO SE TROŠILO U PREDIZBORNOJ KAMPANJI? HDZ /

u plusu, jedan čovjek donirao čak četiri liste, a SDP je u popriličnim problemima

Oslobođeni plaćanja zakupa

Prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, zabranjeno je bilo kakvo financiranje od gradova, općina, županija ili njihovih trgovačkih društava, državnog proračuna i državnih tvrtki. Neobično je da čovjek koji je sudjelovao na lokalnim, predsjedničkim i parlamentarnim izborima tako eklatantno krši zakon. No, tu dolazi do zaokreta u priči. Naime, čini se kako su i sve druge stranke koje su postavljale štandove po Zagrebu prekršile zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A radi se u biti o čudnoj grešci i tumačenju zakona. Grad Zagreb je oslobodio sve pravne osobe, pa i stranke od plaćanja zakupa javnih površina poput trgova ili ulica. To se odnosilo i na izbornu kampanju i dobili smo, kao i sve stranke, obavijest iz gradske uprave da ne trebamo platiti postavljanje štandova na javnim površinama. A onda 3. kolovoza, dan prije zaključenja financijskih izvješća i roka za njihovu predaju dolazi, opet svim strankama, uputa Državnog izbornog povjerenstva. U njoj jasno piše da bi oslobađanje plaćanja bila nezakonita donacija koju treba uplatiti u državni proračun. Izračunali smo vrijednost zakupa štandova i uplatili 35.700 kuna u državni proračun kao nezakonitu donaciju. A tu donaciju, sukladno uputi, prikazali u izvješću. Ja se dugo time bavim i odmah smo sve htjeli prikazati, uopće ne znam jesu li to učinile i ostale stranke jer je uputa stigla pred samo zaključenje izvješća", poručio je za 24sata bivši zagrebački pročelnik za financije, a sadašnji poslovni direktor Stranke rada i solidarnosti, Slavko Kojić.

Nitko nije prijavio donacije Grada Zagreba

U uputi DIP-a koja je poslana svim sudionicima parlamentarnih izbora zaista stoji da se oslobađanje plaćanja javnih površina za štandove treba prikazati kao donacija. Ako već neka stranka ili nezavisni kandidat prime takvu donaciju, moraju je vratiti. No, iako su sve stranke u Zagrebu imale štandove, četiri najveće HDZ, Restart koalicija, Domovinski pokret i platforma Možemo! nisu u svojim financijskim izvještajima prikazali donacije Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ove birokratske zavrzlame, svi će morati prionuti računanju koliko su dugo i na kojim površinama u metropoli imali svoje štandove, a na kraju će to morati pretvoriti u kune, koje će, sasvim je izvjesno, morati inkasirati u državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo