BANDIĆEVE BIZARNE ZIMSKE RADOSTI: / Saznali smo koliko troši na proizvodnju umjetnog snijega, dok Zagreb grca u milijunskim gubicima

Image
Foto: Net.hr

Istražili smo koliko novca se troši na proizvodnju umjetnog snijega u centru Zagreba

4.2.2020.
18:59
Net.hr
VOYO logo

Taman se poklopilo: veliki prosvjed protiv Milana Bandića i njegova nerazumnog vođenja grada, objava da su gradske financije u minusu od milijardu kuna, južina u gradu, 16 stupnjeva u zraku – i Bandićeva akcija zasnježivanja livada na Cmroku, u centru Zagreba.

Reklo bi se – snijeg na torti. Potpuno neracionalno, bizarno. Kao iz nekakvog vica. Rasipanje novca kada se i službeno objavljuje opaki minus u gradskom budžetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, osim što je potez karikaturalno oslikao osjećaj za stvarnost gradonačelnika i njegova tima, činjenica da su na livade na Cmroku dovučeni golemi uređaji za proizvodnju umjetnog snijega svrnula je pozornost i na cijeli sustav gradskog upravljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dok su se građani čudili tom nadrealnom prizoru koji je započeo u nedjelju, 2. veljače, redala su se pitanja. Tko je donio odluku za ovo? Prati li itko u gradskim službama vremensku prognozu? Naime, nakon južine najavljena je kiša – koja sigurno ne može pridonijeti kvaliteti lažne snježne padine. Koje to službe uopće rade? I konačno: koliko je novca spiskano na to?

Istraga Net.hr-a pokazala je da cijelom operacijom zasnježivanja Cmroka rukovodi gradska ustanova Upravljanje sportskim objektima, odjel "Skijaške žičare i tereni Sljeme". Kao i mnogo toga u gradu Zagrebu tako je i funkcioniranje ove ustanove i njezinih segmenata prekriveno velom tajnosti i, unatoč našim nastojanjima, na službene upite nisu stizali službeni odgovori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je na Cmroku vidljivo golim okom da su sa Sljemena dovezeni uređaji, tzv. tvornice snijega, koje su zasnježivale staze za Snježnu kraljicu, pitali smo i Vedrana Pavleka iz Hrvatskog skijaškog saveza jesu li uređaji njihovo vlasništvo, te jesu li oni uključeni u projekt Cmrok. No, stigao je brz i odlučan odgovor da oni nemaju ništa s time, da uređaji nisu vlasništvo Skijaškog saveza.

Image

Gradski milijuni uloženi u opremu za umjetni snijeg

Dugo godina su padine na Sljemenu teškom mukom zasnježivane i održavane uz pomoć uređaja koji se nazivaju "topovi" i "žirafe", no prije nekoliko godina su nabavljene i – tvornice snijega. Jedna manja i jedna veća, stajale su više od 1,5 milijuna kuna. Topova, mobilnih uređaja za izradu umjetnog snijega, ima oko tridesetak, a žirafa – statičnih uređaja – oko desetak. Drugim riječima, sektor Skijališta unutar Upravljanja sportskim objektima opremio se u proteklih nekoliko desetljeća – iz gradske blagajne – s cijelom postrojbom svakovrsne skupe opreme za održavanje skijališta koja su sve manje u funkciji, s obzirom na to da su zime sve toplije i ima sve manje snijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, valja podsjetiti na ono što ni Milan Bandić kao utemeljitelj Snježne kraljice, ali ni mnogi drugi koji forsiraju taj projekt, ne žele čuti: u susjednoj Austriji se ne smiju graditi skijališta ispod 1500 metara nadmorske visine, a sljemenski ponos je, naravno, ispod 1000 metara.

Image

Odjel Skijališta unutar "gradske ustanove" stalno zapošljava oko 20 osoba, a upravo su djelatnici Skijališta stigli s pripadajućom tvornicom snijega i na Cmrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Snježnu kraljicu i pokušavanje održavanja staza trošak je oko 1,5 milijuna kuna. Voda se crpi iz umjetnog jezera koje se puni iz gradskog vodocrpilišta.

A projekt Cmrok? Lanjske zime, kada je livade na Cmroku bilo mnogo lakše prekriti umjetnim snijegom jer je bila mnogo ozbiljnija hladnoća, pa i nešto malo snijega – potrošeno je, neslužbeno saznajemo, oko 270 tisuća kuna. A ove godine se očekuje da će trošak biti svakako veći, jer su vremenski uvjeti mnogo nepovoljniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sprema li se Sanjkaški kup Cmrok i ove godine?

Iz Gradske uprave nam nisu htjeli odgovoriti tko je odlučio o projektu Cmrok, odnosno, je li to doista osobna ideja i želja gradonačelnika Milana Bandića, ali naši sugovornici su jednoglasni u procjeni da je to njegova osobna "fiks ideja". To naprosto izgleda vrlo bandićevski. Nije važno koliko košta, ajmo u akciju. Lani u veljači je upravo on osobno u društvu Marinka Tomića, ravnatelja ustanove Upravljanje sportskim objektima, i Igora Žiljka, voditelja skijališta Sljeme, objavio "Sanjkaški kup Cmrok 2019." Vrlo izgledno je da se upravo priprema "Sanjkaški kup Cmrok 2020.", samo to još nigdje nije objavljeno. Bilo je tada i mnogo "celebritija" koji su se rado fotografirali uz gradonačelnika.

Image

Ali ove godine je sve dramatično drugačije, pa i umjetni snijeg na Cmroku kao da odbija biti kulisa za novu Bandićevu PR akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je više onih koji se pitaju je li racionalno i smisleno trošiti toliki novac i forsirati snježne staze na Sljemenu kad ih ono naprosto više ne može imati, a da ne govorimo o Cmroku. Na lijepim livadama, koje i bez forsiranog snijega imaju dovoljno šetača, umjetni snijeg ove godine pretvara se u besmislenu kaljužu. A radili su radnici za plaću, kamioni su dovlačili "tvornice snijega" i one su potrošile mnogo kubika gradske vode.

"Umjetni snijeg zahtijeva velike količine vode i energije. Rasipanje vode stavlja još veći pritisak na taj resurs koji je sve ugroženiji klimatskim promjenama, a rasipanje energije dodatno zaoštrava posljedice klimatskih promjena. Neodgovorni političari i u ovom slučaju, neodgovorna gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem, i ovim projektom je pokazala da ignorira problem klimatskih promjena", komentira Enes Ćerimagić iz Zelene akcije, poznate ekološke udruge, umjetni snijeg na Cmroku. I ukazuje da osim rasipanja novca ovaj projekt zapravo nosi i antiekološku poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo