Bandićeva stranka u savezu s Kerumom i Glavašem

U slučaju da izgubi na predsjedničkim izborima Milan Bandić kreće u osnivanje stranke.

30.12.2009.
10:36
VOYO logo

Podsjetimo, Ivica Pančić, jedan od brojnih Bandićevih kumova, zastupnik SDP-a i najoštriji unutarstranački kritičar Zorana Milanovića, otvoreno je najavio osnivanje nove stranke.

"Postoji inicijativni krug za osnivanje stranke koja će se vjerojatno zvati Socijaldemokratski pokret Hrvatske. Prvi su nam ciljevi osnivanje klubova zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i u Saboru", kazao je Pančić, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da su jezgra nove stranke "oni koji su nezadovoljni činjenicom da se SDP pretvara u sektu Zorana Milanovića". Računa se na ljude poput Mate Gavrana i Željka Račkog, koji su svojevremeno bili istaknuti SDP-ovci u Slavoniji, a napustili su stranku zbog neslaganja s Milanovićem. U zagrebačkoj Skupštini SDPH računa na prelazak Bandiću bliskih SDP-ovki Vesne Majher i Jasmine Havranek .

Zasad jedino Ljubo Jurčić razmišlja o Bandićevoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurčić je za Novi list rekao da već piše svojevrsni manifest pod nazivom Velika transformacija, u kojem bi ponudio potpuno novu viziju Hrvatske, okrenutu, kako kaže, "potpunoj promjeni u pristupu životu, radu i politici". Taj bi manifest mogao ubrzo postati program nove Bandićeve stranke.

"Ni ljevica ni desnica u Hrvatskoj ne vode računa o nacionalnim interesima na dobar način. Desnica ih pokušava izboriti instrumentima nacionalne politike, ne prihvaćajući realnost globalizacije, a ljevica, pak, u globalizaciji vidi rješenje koje će samo po sebi riješiti nacionalne interese, a to nije tako", objasnio je Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buduća Bandićeva stranka partnere bi tražila u novoosnovanoj Kerumovoj stranci, HDSSB-u te u udruzi Ladonja Plinija Cuccurina u Istri.

"Jake regionalne stranke mogle bi nakon izbora stvoriti savez u Saboru, koji bi težio i do 20 zastupnika", procjenjuje Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokaz o dobrim odnosima na relaciji Bandić – Kerum – HDSSB je i potpora koju su Kerum i HDSSB dali Bandiću u predsjedničkoj utrci, dok su Jurčić i Cuccurin veliki prijatelji.

Zanimljiva je reakcija članova Predsjedništva SDP-a Željke Antunović i Zvonimira Mršića, koje Milanovićev krug smatra bliskima Bandiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko ima pravo birati svoj put, a ja sam izabrala SDP. Tko god takne u SDP, bez obzira s koje strane bio, u meni će dobiti opasnog protivnika", oštro je poručila Antunović, dok je Mršić kazao da ne zna zašto Pančić i ostali nezadovoljnici ne otvore dijalog u samom SDP-u o onome čime su nezadovoljni, piše Novi list.

Prethodni članci:

arti-200912290602006 arti-200912290084006 arti-200912280340006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo