Božićni govor / Bandića nazvao Bozanić i molio ga da ostane u bolnici: 'To je na kraju presudilo'

Zagrebački gradonačelnik otkrio je pravi razlog zbog kojeg se nije pojavio na otvaranju spomenika Tuđmanu

19.12.2018.
12:17
VOYO logo

Kardinal Josip Bozanić susreo se s ravnateljima i ravnateljicama predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova. Tom je prigodom održao govor i božićnu čestitku.

Kod kardinala Bozanića nalazio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je pozdravio sve prisutne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon udarničkog prvog radnog dana po povratku iz bolnice, Bandić nastavlja u istom tonu pohoditi sve događaje u metropoli.

On je u svom govoru rekao da je Vladi predložio projekt majke odgajateljice u cijeloj Hrvatskoj jer je u državi "crna kuga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako je uoči otvaranja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu, primio poziv od kardinala Bozanića. Kazao je kako ga molio da ne dođe na otvorenje, a taj je poziv na kraju presudio. 

Osvrnuo se i na svoje bolničke dane. Pričao je kako mu u bolnici nije bilo lako i prognoze mu nisu bile dobre ali je u ruke uzeo knjigu "Najprije čovjek", Ivana Goluba i sve je bilo lakše.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govor kardinala Josipa Bozanića

Bozanić je u svom govoru istaknuo kako "Škola za život" treba integrirati jezik uma, srca i ruku. 

"Vrtići i škole ambijenti su gdje djeca rastu. Od škola se očekuje da pruže cjelovitu formaciju ljudske osobe uključujući i religiozni odgoj. U društvu poplave informacija gdje je važno od nevažnog teško razlučiti i zato djeci treba odgoj", smatra Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal tvrdi da u odgoj treba uključiti obitelj, vrtiće, crkvu, škole i kulturu. Odgojni savez društva s obitelji je u krizi. 

"Roditelji u odgoju imaju povlašteni status. Odgoj mora biti u skladu s obiteljskim vrednotama. To piše u Ustavu. Važno je čuti glas roditelja u reformi", tvrdi Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je kako uz roditelje u odgoju najviše sudjeluju učitelji i odgojitelji. Tvrdi da danas u sučeljavanju s izazovima globalizirajuće kulture masovnih medija nitko ne može biti samodostatan u stvaranju obrazovnog programa. 

"Čovjek ne živi samo za tržište rada. Njegova uloga je zahtjevnija. Vi učitelji osjećate najviše nedostatak roditeljskog odgoja", poručio je Bozanić. On smatra da zbunjuje da se u nekim našim ustanovama pokušava izbaciti običaje poput Dana kruha, Majčinog dana ili izrada božićnih jaslica, a pokušavaju se uvesti sadržaji suprotni našem europskom krugu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam sve na čelu obrazovnih institucija da učine sve da kršćanska tradicija ne bude izostala. Pozivam da se štite učenici i dostojanstvo učitelja koji su pod pritiskom i izloženi nasilju", poručio je kardinal.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo