Bandić 'spiskao' 300 milijuna eura mimo dogovora s bankarima

Čak 300 milijuna eura dobili su, plasiranjem obveznica Zagrebačkog holdinga, Bandić i njegovi 'pomoćnici'. No novac nisu uložili ondje gdje su trebali.

12.12.2009.
0:37
VOYO logo

Manje od pet milijuna eura, od ukupno 300 milijuna koliko se Zagrebački holding zadužio plasiravši obveznice na luksemburškoj burzi, potrošeno je namjenski. Na dan izdavanja obveznica, u srpnju 2007. Milan Bandić, Slobodan Ljubičić, Dragan Kovačević, Slavko Kojić i Mato Crkvenac u londonskom sjedištu Deutsche Bank, bankarima i ulagačima obećali su da će 300 milijuna potrošiti na proširenje plinske i obnovu vodoospkrbne mreže.

No na plin i vodoopskrbu otišlo je svega 4,8 milijuna eura, dok je ostalo otišlo na plaćanje dugova, kupovinu zemljišta, gradnju vrtića, plaće u Holdingu i promašeni projekt stanogradnje u Sesvetama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to može vidjeti u tajnom dokumentu Holdinga iz rujna 2009. koji je Uprava te tvrtke poslala Bandiću kako bi mu ukazala na maćehinski odnos Grada Zagreba prema Zagrebačkom holdingu.

Čak 127 milijuna eura, stoji u tom dokumentu, 'otišlo' je na dvije odvojene operacije spašavanja gradskog proračuna. Prvi put to se dogodilo koncem 2007. kada je Zagrebu 'usfalilo' 300 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su se Bandić i Ljubičić dosjetili da bi Holding mogao novcem od obveznica od Grada otkupiti dva vrijedna zemljišta. Riječ je o zemljištu Zagrepčanke, koje je Grad darovao Holdingu ali ugovor nikada nije proveden nego je Holding tu parcelu platio 34 milijuna eura, te zemljištu Gredelja za koje je Holding umjesto Grada izdvojio 92,5 milijuna eura.

Sav taj novac, koji su rizično uložili, zbog čega se više sigurno neće moći "vani" zaduživati, trebat će im već iduće godine u koju ulaze s dugovima od milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list piše kako je financijska situacija u Holdingu toliko ozbilja da prije dva mjeseca nisu mogli dobiti ni 20 milijuna eura revolving kredita. Naime, ni jedna banka nije im se javila na natječaj za pozajmicu.

Prije samo 3,5 godine kada su, prije izdavanja obveznica Dragan Kovačević, Slobodan Ljubičić i Slavko Kojić počeli tražiti ulagače, Holding je imao dpobru poziciju i obveznice razgrabljene u samo nekoliko sati. Štoviše, Delloite, ugledna međunarodna revizorska kuća, tada je iznimno povoljno ocijenila ulaganje u Holding. Zagrebačka tvrtka obveznice je emitirala uz kamatu od svega 6 posto, na rok od 10 godina. No već je 2008. kamate plaćala novcem od obveznica. Godinu dana kasnije, na kamate je potrošeno posljednjih 9,5 mil. eura od obveznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U socijalno naselje u Sesvetama, koje je i danas prazno, uloženo je više od 40 milijuna eura, zbog čega se Holding zadužio i dodatnih 900 milijuna kuna. Kada se naselje gradilo Bandić se ljutio zbog prozivki da će s obveznicama graditi stanove, pa je tada kazao kako će se Sesvete graditi iz drugih izvora. Nešto kasnije njegovi su suradnici ustvrdili da glavnicu od 300 milijuna eura nikada neće vratiti nego će plaćati samo kamate, a dug reprogramirati izdavanjem novih obveznica. U međuvremenu tržište je doživjelo slom, a novac na njemu teško je dobiti.

U slučaju da su čuvali novac, piše Večernji list, obveznice su prošle godine mogli otkupiti za samo 40 posto vrijednosti i tako umjesto da za osam godina plate 300 milijuna eura dug su mogli riješiti za samo 120 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912080467006

arti-200912060191006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-200912050225006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo