A SPOMENIČKA BAŠTINA? / Bandić kani Zagrebački velesajam sravniti sa zemljom: 'Zašto Zagreb ne bi imao neboder od 200 katova'

Što će biti s paviljonima zaštićenima kao spomenička baština, nije jasno

20.3.2019.
19:21
VOYO logo

Zagrebački velesajam će biti sravnjen sa zemljom, najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić govoreći o projektu "Grad u gradu", poznatom i kao 'Zagrebački Manhattan'.

Ipak, tko će graditi projekt vrijedan najmanje milijardu i pol eura - još se ne zna. U najužem izboru i dalje su francuski Bouygues Bâtiment International i emiratski Eagle Hills.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je u Dubaiju, a sljedeći će tjedan poći i u Francusku - obje ponude za zagrebački Manhattan još su na stolu.

''Razumijem vašu znatiželju, ali ne mogu vam ništa reći oko toga'', tvrdi Bandić, koji je nešto ipak otkrio o planovima od najmanje milijardu i pol eura: ''Na plohi od osam hektara trebaju niknuti Kongresni centar i sve sadržajne sastavnice budućeg Zagrebačkog velesajma, a na ostalih milijun i nešto kvadrata treba se realizirati Zagreb City. Seli se Hipodrom, seli se igralište Lokomotive, ruši se Velesajam, ravna sa zemljom i radimo Grad u gradu, Zagreb City ili Manhattan kako smo ga nazvali''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti s paviljonima zaštićenima kao spomenička baština, nije jasno.

Puno je nepoznanica bilo i u projektu Beograd na vodi koji gradi upravo Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja se najiskrenije nadam da će Zagreb bolje proći'', kaže Vesna Cagić Milošević, predsjednica Društva arhitekata Beograda. Projekt je, tvrde tamošnji arhitekti, proglašen strateškim prije nego što je zakon uopće pružao takvu mogućnost, a propisi su se i kasnije prilagođavali projektu, da bi se na kraju promijenila i njegova namjena: ''To područje je bilo planirano za komercijalne i javne sadržaje. Izmjenama i prilagođavanjima, primarni sadržaj tog prostora je stanovanje''.  

Iako još nije odlučeno da će Zagrebački Manhatan graditi baš Eagle Hills, vlasnik i najvišeg nebodera na svijetu, da ga visine privlače Bandić ne krije: ''Zašto Zagreb ne bi imao jedan neboder od 200 katova i gledao Zagreb iz ptičje perspektive, pa možda i ja budem imao na vrhu jednu kancelariju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek to bi, smatraju neki, bila atrakcija jer najviši svjetski neboder zasad Burj Kalifa ima samo 163 kata.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo