Sada je protiv / Bandić je, čini se, zaboravio što je o Istanbulskoj govorio prije 20-ak dana

Image
Foto: PIXSELL

Na dbnevnom redu sjednice Sabora je glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije - evo kako bi saborski zastupnici mogli glasati

13.4.2018.
11:30
PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je komentirao kako bi on glasao protiv Istanbulske konvencije čije se glasanje očekuje na današnjem dnevnom redu sjednice Sabora. "Ja bih glasao protiv, a drugi će dečki i cure ovdje odlučiti kako će glasati", rekao je Bandić koji je prije dvadesetak dana tvrdio suprotno. 

Čini se kako je Bandić zaboravi da je ranije kazao kako je ratifikacija Istanbulske konvencije samo stavljanje točke na “i” jer se Hrvatska na to odlučila još 1. srpnja 2013, kada je postala članica Europske unije. Tada se pitao nije li sve ovo što se događa oko njezine ratifikacije samo spin da se zasjeni Agrokor i kritike iz Europske unije o reformama koje se ne provode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo ušli u društvo gdje se trebaju poštivati pravila igre. I to nije hoćemo li ili nećemo. E, sad je li Istanbulska konvencija i frka oko nje zbog toga da se napravi spin da se zasjeni Agrokor i onih osam ili devet točaka koje smo dobili iz EU-a da ne idu reforme svojim tijekom? Razmislite o tome”, rekao je Bandić na konferenciji za novinare, a na pitanje je li za Istanbulsku konvenciju kazao je: "Normalno da sam ‘za. Pa ulaskom u EU smo o tome odlučili”.

Saborski zastupnici kluba Bandić Milan 365 poručili su kako će o Istanbulskoj konvenciji u Saboru glasati prema savjesti. Istao tako će učiniti zastupnici Mosta, koji su uglavnom protiv dok su zastupnici Živog zida podijeljeni. Protiv ratifkacije glasat će, pretpostavlja se, oko 15 zastupnika iz kluba zastupnika HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Saboru se danas raspravlja i o povjerenju ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade Martini Dalić. Zastupnici će glasovati i o oporbenoj inicijativi kojom se traži smjena ministrice Dalić zbog 'savjetničke afere' oko bivšeg posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

U saborskim se hodnicima ovog jutra moglo čuti kako će sedmero zastupnika Kluba Bandić Milan 365 dati potporu ministrici Dalić. Njima će se pridružiti i nezavisni zastupnici kao i Reformisti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč neslaganjima oko Istanbulske konvencije vladajući su po pitanju povjerenja ministrici Dalić složni, stoga se pretpostavlja da se za inicijativu oporbe neće skupiti dovoljan broj ruku.

Glasanje o povjerenju ministrici Dalić pokazat će na koju većinu Plenković zapravo može računati unatoč oponentima kada je riječ o Istanbulskoj. Već se ranije moglo čuti iz redova HDZ-a kako glasanje o povjerenju potpredsjednici Dalić nije nešto zbog čega bi rušili vlastitu vladu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo