ON JE PRAVI 'SUPER MARIO' / Balotelli nokautirao Elf i odveo Azzure u finale!

Image
Foto: AP

Italija će u finalu prvog srpnja u Kijevu igrati protiv Španjolske koja u srijedu u Donjecku nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca pobijedila Portugal 4:2.

28.6.2012.
22:34
AP
VOYO logo

Njemačka - Italija 1:2 (0:2)

Nacionalni stadion, Varšava. Gledatelja: 55,540. Sudac: Stéphane Lannoy (Francuska)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 0:1 Balotelli (20), 0:2 Balotelli (36), 1:2 Özil (90)

NJEMAČKA: Neuer, Boateng (Mueller, 71), Badstuber, Hummels, Lahm, Schweinsteiger, Khedira, Kroos, Mesut Ozil, Podolski (Reus, 46), Gomez (Klose, 46).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ITALIJA: Buffon, Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Pirlo, Marchisio, Montolivo (Thiago Motta, 64), De Rossi, Balotelli (Di Natale, 70), Cassano (Diamanti, 58).

VARŠAVA - Nogometna reprezentacija Italije plasirala se u finale Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini nakon što je u polufinalnom ogledu u Varšavi pred 56.000 gledatelja pobijedila Njemačku sa 2:1 (2:0). Junak utakmice bio je napadač Manchester Cityja MarioBalotelli koji je zabio oba gola za 'Azzurre'. Prvog u 20. minuti na asistenciju AntonijaCassana, a drugog u 36. minuti nakon odličnog dodavanja RiccardaMontoliva. Utješni gol za Njemačku zabio je MesutÖzil iz kaznenog udarca u drugoj minuti sudačke nadoknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u 5. minuti prva stopostotna prilika na utakmici, koja je došla nakon prekida. Talijanski vratar Buffon pogriješio je pri izlasku na ubačaj i stoper Hummels puca sa šest metara, ali na gol-crti je spreman bio AndreaPirlo, koji je spasio Talijane.

U 12. minuti umalo autogol u talijanskoj mreži. Oštar ubačaj Boatenga vratar Buffon je odbio, a na odbijenu loptu je natrčao Barzagli, ali srećom za "azzurre" lopta je završila pored gola. Odmah nakon toga Kroos je pokušao sa 18 metara, ali odlično brani Buffon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su Nijemci djelovali bolje na početku susreta, u 20. minuti Talijani dolaze u vodstvo. Cassano je na lijevom boku iz igre izbacio trojicu Nijemaca i odlično asistirao za Balotellija, koji glavom sa pet metara pogađa mrežu. U 35. minuti Khedira sa 25 metara odlično puca, a Buffon paradom spašava mrežu.

Ali već u sljedećoj akciji Talijani vode sa 2-0. Nakon duge lopte Montoliva napadač Mario Balotelli izbjegao je ofsajd zamku i sa 16 metara silovito je pogodio mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugo poluvrijeme Njemačka je ušla sa dvije promjene, u igru su ušli Reus i Klose, a na klupi su ostali Podolski i Gomez. Te su promjene znatno ubrzale njemačku igru i Talijani su bili pod opsadom punih 20 minuta. U tom razdoblju Nijemci su dva puta ozbiljno zaprijetili. U 49. minuti nakon duplog pasa sa Kroosom u odličnoj šansi se našao Lahm, koji sa 12 metara puca iznad gola. Potom u 62. minuti Reus iz slobodnog udarca sa 25 metara gađa pod samu gredu, ali Buffon brani.

Njemačka ofenziva otvorila je prostor za talijanske kontranapade. U 67. minuti polukontra Talijana, sve je odigrano iz prvog dodira, a Marchisio sa 17 metara puca pored vratnice. U 75. minuti ponovno je Marchisio u šansi, ali promašio je stopostotnu priliku, a u 82. Di Natale je sam izašao pred golmana, ali i on promašuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sudačkoj nadoknadi (90+2) Nijemci su ipak zabili, a strijelac počasnog gola bio je Özil iz kaznenog udarca.

Talijani su ponovno u završnici velikih natjecanja zaustavili Nijemce. Na SP 1970. Talijani su slavili u polufinalu nakon produžetaka sa 4–3 u tzv "utakmici stoljeća", zatim u finalu SP 1982. sa 3-1, u polufinalu SP 2006. sa 2-0, i to opet nakon produžetaka, te sada u polufinalu Eura 2012. sa 2-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija će u finalu 1. srpnja u Kijevu igrati protiv Španjolske koja u srijedu u Donjecku nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca pobijedila Portugal 4:2. U finalu će se tako igrati dvije reprezentacije iz skupine C u kojoj je igrala Hrvatska. Međusobni ogled 'Furije' i 'Azzurra' u skupini završio je 1:1.

Također, Italiji je ovo treći plasman u finale europskih prvenstava. U dosadašnja dva imala je polovičan učinak - 1968. godine je u završnom ogledu pobijedila Jugoslaviju, dok je 2000. godine u finalu izgubila od Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo