Bajić skriva svoju odgovornost za zločine

'Bajiću sam službeno prenosio sve nalaze u vezi zločina počinjenih u Lori, na vrijeme da se spase neki ljudi, civili, no bilo je uzalud.

29.1.2010.
18:25
VOYO logo

Dva izravna svjedoka događanja u vojnom zatvoru Lora u Splitu u razgovoru za tjednik Novosti Srpskog narodnog vijeća izravno su prozvali glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića za odgovornost u neprocesuiranju i prešutnog dopuštanja zločina u vojnom logoru Lora kroz koji su prodefilirale stotine vojnika i civila srpske nacionalnosti. Neki od njih su dovučeni s područja Bosne i Hercegovine u Loru, gdje su umirali i bili mučeni. Zbog toga su pokrenuta dva odvojena sudska procesa.

List ističe da je Bajić bio zamjenik vojnog tužitelja u Splitu te da je zbog toga suodgovoran za ono što se događalo u Lori, na što su ovlašteni pojedinci poput Marija Barišića, ratnog zapovjednika šibenske satnije Vojne policije HV-a na vrijeme upozoravali službenim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-200912290493006Tonči Majić, predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava izjavio je Novostima kako mu je zanimljivo gledati kako se vlast i oporba prepucavaju oko novog Bajićevog mandata, a "gotovo nitko ne spominje ratne zločine i ulogu Mladena Bajića, nego samo kriminal vezan uz korupciju".

"A znamo da je upravo u ratu on bio nadležan za područje od Dubrovnika do Rijeke i Krajine. Inače, kad sam ga svojedobno tražio pomoć u vezi sa zločinom nad srpskim civilima u selu Grubori, zatajio mi je da je baš on bio nadležan i za to mjesto u vrijeme počinjenja nedjela", kazao je Majić, navodeći da smatra da Bajić nije nacionalist, nego da odugovlači i razdvaja slučajeve iz vlastitog interesa, zbog čega zaključuje da riječ o "bistrom, ali nemoralnom čovjeku":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nam dobro pokazuje njegovo sramotno i apsurdno svjedočenje u Haagu, u vezi s 'Olujom', za koju je također bio nadležan na području sektora Jug, a kada je izjavio da srpske civile u Krajini nisu ubijali hrvatski vojnici, nego civili koji su navukli uniforme HV-a".

'Tužitelji su začudili čak i suca Lozinu'

Mario Barišić također smatra da Bajić ni u kom slučaju nije nesposoban, nego upravo suprotno. Zbog toga je, smatra, "još opasniji, jer je ujedno riječ o nemoralnoj osobi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bajiću, i ne samo njemu, službeno sam službeno sam prenosio sve nalaze u vezi zločina počinjenih u Lori, na vrijeme da se spase neki ljudi, civili, no bilo je uzalud. I sve sam to kasnije ponovio istražnome sucu. Računao sam da će proces ići u tom smjeru jer su činjenice bile jasne. Ali, na suđenju sam shvatio da nema ništa od toga, da proces nema veze s mojim svjedočenjem. Čak se i sudac Slavko Lozina, kakav jest da jest, tada začudio što su me uopće zvali ako me ne žele ništa pitati o suštini stvari", izjavio je Barišić.

"Cilj svega toga, što se tiče Mladena Bajića, je zataškavanje njegove uloge iz onog doba. Slična iskustva imam i povodom nekih drugih slučajeva s njegovim kolegama Žganjerom i Galovićem iz Šibenika odnosno Zadra. Evo, i dale me policija poziva da dajem nove, tj. da ponavljam svoje iskaze: u posljednjih mjesec dana zvali su me četiri puta, i očito je da se ponovno zahuktava. Odlazio sam na policiju sa svim svojim materijalima, puna dva registratora originalnih dokumenata", kazao je Barišić, dodajući da nije predao tu dokumentaciju jer "oni bi to uništili samo da opet zaštite sebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001230188006 arti-201001210565006 arti-201001190101006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo