'Bajić 6 godina s prozora nije čuo krike i jauke iz Lore'

'Bajiću bi odgovaralo da dovede u pitanje psihičko zdravlje onoga koji govori o Lori', rekao je Majić dan nakon što je na silu odvezen na psihijatriju.

13.12.2011.
13:57
VOYO logo

Predsjednik udruge Dalmatinski komitet za ljudska prava Tonći Majić opisao je niz pritisaka koji su na njega izvršeni tijekom posljednjih godina. Povezuje procesuiranje rezanja zastave upravo sa svojim djelovanjem budući da smatra da je to bio legitiman znak protesta.

"Bajiću bi izuzetno odgovaralo da umanji vjerodostojnost i dovede u pitanje psihičko zdravlje onoga koji o tome govori", rekao je Majić na konferenciji za novinare održanoj u Kući ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijarde nestale pod nosom

Prisjetio se ponovno Bajića kao osobe od čijeg se ureda na udaljenosti od stotinjak metara nalazila Lora.

"Šest godina su se pod prozorom čuli krici i jauci, a on to nije čuo", kazao je Majić dodajući da su se Bajiću deset godina pod nosom krale milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On ne vidi ništa, to je dio njegovog karaktera i načina na koji radi, on skreće pogled", ustvrdio je Majić.

Spomenuo je novinara koji je objavio dokumente vojne policije na jednom portalu i kojega je Bajić pokušao proglasiti falsifikatorom. U drugim slučajevima, nastavio je, poput onoga slobodnog novinara Željka Peratovića kritičari su proglašavani obiteljskim nasilnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strašne objede

"To su tako strašne objede i mi smo zbog drugih dužni progoniti naše progonitelje", rekao je Majić.

Upitan da komentira zašto je predsjednik Ivo Josipović DORH-u poslao obavijest o tome kakva pisma prima, Majić je odgovorio da mu je zanimljivo to što je prije par dana dobio poziv iz Ureda predsjednika da mu dođe kao gost povodom Dana ljudskih prava. To se, kaže, dogodilo samo par dana prije no što je pritvoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da mu je čudno da ga smatra zaslužnim i zove u svoju blizinu ne smatrajući ni da je narkoman, ni da je alkoholičar, ni da je opasan.

Majić je ispričao i kako je izgledalo njegovo privođenje. Kaže da su mu upali u pet ujutro, praktički ga izvukli iz kreveta, strpali u crnu maricu te vozili tako da je letio s jednog na drugi kraj vozila. Na kraju je, kaže, psihijatrica žvrljotinu pokušala prikazati kao vještačenje samo kako bi sudu dala častan odstup, odnosno da se sud ne osramoti činjenicom da mu ne mogu zapravo ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalan na podršci

Zahvalio se medijima na podršci. Shvatio je da takva reakcija medija daje građanima mogućnost otpora kada misle da im je učinjena nepravda. Osim sudaca namjerava tužiti i upletene državne odvjetnike.

Podsjetimo, predsjednika udruge Dalmatinski komitet za ljudska prava Majića država je po drugi put ove godine poslala na psihijatrijsko vještačenje. Tonći Majić je javnosti poznat zbog prozivanja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zbog ratnih zločina u Lori. Njegovi kolege aktivisti smatraju kako je to nedopustivo je i apsurdno kršenje ljudskih prava. Majića progoni Županijsko državno odvjetništvo zbog rezanja hrvatskih zastava koje je u znak protesta poslao predsjedniku Ivi Josipoviću i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Razlog je bio spor koji zbog odštete vodi trideset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo