u zagrebu i petrinji / Bačić: 'U dva mjeseca izmijestili smo stotinjak obitelji iz kontejnera'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Kontejneri na potresom pogođenim područjima se prazne i vraćaju u skladišta robnih zaliha, rekao je ministar tijekom posjete Sisku gdje je s biskupom Vladom Košićem potpisao Ugovor o zamjeni nekretnina između Hrvatske i Sisačke biskupije

27.3.2023.
15:40
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Oko stotinjak obitelji na područjima koji su pogođena potresima u Zagrebu i Petrinji u zadnja dva mjeseca je preseljeno iz kontejnera u smještaj koji im je omogućila država, kazao je u ponedjeljak ministar graditeljstva Branko Bačić.

Kontejneri na potresom pogođenim područjima se prazne i vraćaju u skladišta robnih zaliha, rekao je ministar tijekom posjete Sisku gdje je s biskupom Vladom Košićem potpisao Ugovor o zamjeni nekretnina između Hrvatske i Sisačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na području zagrebačkog potresa i petrinjskog potresa smo izmjestili stotinjak obitelji koje su bile u kontejnerima u posljednja dva mjeseca, od početka mog mandata”, izjavio je.

Image
uoči obljetnice potresa /

Bačić: 'U dva mjeseca otkad sam ministar napravili smo niz aktivnosti za ubrzanje obnove'

Image
uoči obljetnice potresa /

Bačić: 'U dva mjeseca otkad sam ministar napravili smo niz aktivnosti za ubrzanje obnove'

One se sada nalaze u stanovima u vlasništvu države ili u stanovima koje je država dobila na javnom pozivu. Potonji su stanovi u privatnom vlasništvu, ali država za njih plaća najamninu, dodao je resorni ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako već nisu u kućama koje su obnovljene, našim je sugrađanima osiguran jedan od modela. Vlada je donijela odluku da za građane izdvoji do 160 eura za plaćanje režija, ovisno o broju članova kućanstva, do konačnog povratka u njihove zgrade i kuće”, napomenuo je Bačić.

Ministarstvo radi na izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, koji će definirati površine na kojima se mogu postavljati solarne elektrane, u sklopu poticanja razvoja obnovljivih izvora energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom pripreme tog zakona sam održao sastanak sa stručnim komorama, one su dale svoje sugestije i primjedbe. Ovog će tjedna zakon ići u saborsku proceduru”, odgovorio je Bačić nakon što je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović zatražio je od potpredsjednika Vlade Olega Butkovića da se zauzme za ubrzanje donošenja propisa o elektranama na obnovljive izvore energije.

"Postoji i mogućnost da i prije donošenje novog zakona izmijenimo Pravilnik o jednostavnim građevinama, prema kojemu bi se i bez građevinske dozvole mogla postavljati postrojenja koja se odnose na korištenje obnovljivih izvora energije”, rekao je ministar graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo