'vlada brine za sve' / Bačić sindikate optužuje za ljubomoru: 'Razobličili su se, na određeni način ih nije briga za članove'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rekao je i da Vlada "ne da nije podlegla ucjenama sindikata, nego je pokazala da brine za sve hrvatske zaposlenike u državnom i realnom sektoru"

16.10.2019.
15:48
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić komentirao je u Saboru premijerovu najavu povećanja plaća zaposlenima u državnom i javnom sektoru. Kazao je da je to dobra odlaku, a prosvjetnim sindikatima imputiram da im je žao jer kolač povećanja moraju dijeliti sa svima koji se financiraju iz državnog proračuna.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovom odlukom i najavom povećanja osnovice od 6,12 posto Vlada ustraje u onom što od prvog dana govori - da će svojim odlukama voditi računa o svima: profesorima, učiteljima, liječnicima, vatrogascima i pri tome neće doći do novog poreznog opterećenja za građane, a podizanjem osobnog odbitka s 3800 na 4000 omogućava da svi radnici od 1. siječnja dobiju veću plaću", kaže Bačić. 

Rekao je i da Vlada "ne da nije podlegla ucjenama sindikata, nego je pokazala da brine za sve hrvatske zaposlenike u državnom i realnom sektoru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne razumijem stav sindikata, mislim da su se razobličili na određeni način da ih nije briga za članove, nego za političku borbu jer nastupaju politikantski. Ako su ispunjeni uvjeti koje su oni tražili ispada da im je žao da taj kolač dijele i liječnici i vojnici i policajci i svi oni koji se financiraju iz državnog proračuna", rekao je Bačić dodajući da "ovo ne radimo da bismo ostali na vlasti, hoće li izbori biti za par ili deset mjeseci, HDZ-u je svejedno, mi ćemo na njima pobijediti kad god oni bili".

Štromar: ''Ovo je tek prvi korak''

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u srijedu kako je najavljeno povećanje plaća javnim i državnim službenicima tek prvi korak planirane reforme obrazovanja, te da sada od Vlade očekuje "drugi korak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvi korak. Očekujemo drugi korak, očekujemo razgovore, prvenstveno između Vlade i sindikata, da onda korigiramo, što je premijer i najavio, koeficijente", rekao je Štromar odgovarajući na pitanja novinara u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na marginama svečanog obilježavanja 100. godišnjice Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Bilo je puno skeptičnih koji nisu vjerovali da će doći do reforme. Došlo je do reforme, reforma je u svim školama i sad su stvarno na red došli učitelji", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnoseći izvješće o radu Vlade u Saboru, premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini za 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima.

Štromar je odbio komentirati je li znao za premijerovu namjeru prije nego ju je obznanio za saborskom govornicom, naglasivši kako "ne želi govoriti o odnosima". "Želim govoriti o činjenicama, o rezultatima, a ovo je sigurno jedan od rezultata", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ovo prvi korak a vrlo brzo očekujemo i drugi korak i još bolje uvjete za naše učitelje. Mislim da moraju mnogi biti zadovoljni ovom današnjom odlukom", dodao je. 

Pohvalio se da je HNS u dosadašnje dvije i pol godine puno napravio kao dio Vlade "od stvaranja stabilnosti do reformi koje smo učinili, od obrazovne ali i u digitalizaciji društva, u građevinarstvu, ukidanju biljega, smanjenju birokracije ubrzavanju procesa izdavanja građevinskih dozvola".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi radimo, uvjeren sam da ćemo još sljedeću godinu dana iskoristiti kako bi odradili sve da našim građanima bude bolje", poručio je Štromar.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo