'opskrba stabilna' / Bačić nakon koalicijskog sastanka: 'Za očekivati je da bi moglo doći do daljnjeg rasta cijena nafte'

'Poduzeli smo sve korake koji su nužni da bismo repatrirali našeg hrvatskog državljana iz Ukrajine. Sve ide po planu', poručio je Grlić Radman

7.6.2022.
14:25
VOYO logo

Održan je još jedan sastanak parlamentarne većine na Banskim dvorima. Nakon sastanka održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Branko Bačić i ministar Gordan Grlić Radman

Prvi se obratio Branko Bačić te se odmah na početku osvrnuo na dvije značajne odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva se odnosi na smanjenje rasta cijena naftnih derivata u Hrvatskoj koju su naši koalicijski partneri u potpunosti podržali. Smatram da je Vlada znatno pomogla poslodavcima i sugrađanima. Vodi se računa o dostatnosti naftnih derivata na hrvatskom tržištu, a s druge strane vodili smo računa kako bismo s ograničavanjem cijena smanjili udar na standard naših sugrađana", kazao je.

"Ove dvije odluke kojima se spušta visina trošarina, kada su u pitanju benzin, dizel i plavi dizel, cijena bi bila značajno niža od one cijene na hrvatskom tržištu da Vlada nije reagirala mjerama. Odlukom neće doći u pitanju opskrba naftnim derivatima. Premijer i ministar gospodarstva kazali su kako je opskrba naftnim derivatima stabilna", dodao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je o mjerama po pitanju smanjenja cijene nafte.

"Činjenica da je situacija oko rata u Ukrajini problem koji sve to usložnjava. Za očekivati je da bi moglo doći do daljnjeg rasta cijena nafte, pa i na Mediteranu", rekao je Bačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na to je li Vlada spremna primiti prijedloge oporbe vezano za rast cijena energenata, Bačić je rekao kako je Vlada već brojnim mjerama pomogla građanima u dugoročnom smislu.

Rekao je i kako je Plenković predstavio paket obiteljskih mirovina koji bi "trebao podići standard hrvatskih umirovljenika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se ne slaže s tim da porez na dohodak u Hrvatskoj ograničava rast standarda građana.

Image
direktor Udruge banaka /

Hoće li inflacija i eurozona povećati kamatne stope i naše kredite? Adrović: 'Saznat ćemo tek u srpnju'

Image
direktor Udruge banaka /

Hoće li inflacija i eurozona povećati kamatne stope i naše kredite? Adrović: 'Saznat ćemo tek u srpnju'

Naime, o tome će, kaže Bačić, više informacija biti prezentirano u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Projekt je podržan od svih. Cilj je da se do ljetne stanke u Hrvatskom saboru raspravi prvo čitanje, najesen drugo i da već od nove godine startamo s tim projektom. Preko 250 000 umirovljenika će osjetiti značajno povećanje mirovine", rekao je Bačić.

Zatim se osvrnuo na drugu važnu temu, a to je izvješće o konvergenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je zahvaljujući svojim mjerama u sređivanju javnih financija, s rastom hrvatskog gospodarstva, rastu plaća, nikada manjem broju nezaposlenih itd. uspjela. Između sedam država koje planiraju ući u eurozonu, Hrvatska je jedina država koja je zadovoljila svih pet kriterija za ulazak u eurozonu", izjavio je.

Kazao je i da su se dotaknuli naknada za obeštećenje štete nastale elementarnom nepogodom koja je prošli tjedan zahvatila sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku. Poručio je da će se o tome raspravljati na sjednici Sabora u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u BiH

Zatim se obratio Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova. 

Kazao je da je situacija u Bosni i Hercegovini vrlo složena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinuti smo za stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine. Hrvatska je najveći zagovaratelj pronatoovske i proeuropske BiH. Daytonski sporazum, koji jamči jednakopravnost triju naroda, održiv je jedino ako se poštuje.

"Treba osigurati legitimnost predstavljanja konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koraci koji idu u smjeru ispravljanja svih nepravdi koje su učinjene hrvatskom narodu, svi koraci koji se čine da se ta nepravda ispravi, Hrvatska podržava taj put", tvrdi Grlić Radman.

"Marinko Čavara je odgovoran političar iz srednje Bosne koji voli svoju zemlju. On je zagovaratelj načela Daytonskog sporazuma. Osim tog jednog šturog obrazloženja imenovanja sudaca u Visokom sudskom i tužižilaškom vijeću BiH. Ja ne mogu na temelju tog jednog šturog priopćenje govoriti. On je kao odgovoran političar izabran od jedne legitimne stranke i radi sve u smjeru kako bi se ispoštovao Daytonsko-pariški sporazum", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na evakuaciju ranjenog hrvatskog vojnika iz Ukrajine.

"Dakle, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zajedno s našom hrabrom veleposlanicom Anicom Djamić, je poduzelo sve one korake koji su nužni da bismo repatrirali našeg hrvatskog državljana iz Ukrajine. Sve ide po planu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo