BACANJE NOVCA GRAĐANA: / Butković konzultante platio 3,8 milijuna kuna, a njihove zaključke nije ni pogledao?

Image
17.2.2017.
17:04
VOYO logo

Radi se o prijedlogu da se problem investiranja u lučku infrastrukturu riješi promjenom statusa pomorskog dobra tako da se omogući upis vlasništva i hipoteka na pomorskom dobru. Ministar Butković kaže da su za to odgovorni konzultanti, a ne njegovo ministarstvo. S druge strane ipak, prijedlog nije mogao doći u javnu raspravu bez odobrenja Ministarstva.

Ministarstvo plan uputilo u javnu raspravu?

U dokumentu tako piše da je Nacionalni plan izradio konzultant, no prihvatilo ga je Ministarstvo, ali i svaka od lučkih uprava od međunarodnog gospodarskog interesa za RH. Osim toga, odluka koju je Butković potpisao, a kojom se Nacionalni plan upućuje u javnu raspravu, stoji na stranicama Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Naime, vodeći je konzultant jedno nizozemsko društvo, dok su podkonzultanti Rijekaprojekt i društvo Divjak, Topić & Bahtijarević d.o.o. Natječaj za njihov odabir objavljen je još 2015. za vrijeme Milanovićeve vlade, a odabrani su 2016., već za vrijeme mandata Olega Butkovića. Konzultantima je država platila 3,8 milijuna kuna.

Butković: 'Nikad nismo o tome raspravljali u Ministarstvu'

'To je dokument koji Ministarstvo mora usvojiti zajedno s planom županijskih luka i još uvijek je u fazi javne rasprave. Konzultanti koji izrađuju taj dokument su kao jednu od mjera predložili i tu. Tako da o tome nema ni govora, mi nismo o tome čak ni na jednom kolegiju u Ministarstvu raspravljali, a nacrt zakona koji je već gotov to nigdje ne predviđa', rekao je Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje kako je Ministarstvo prihvatilo taj Nacionalni plan, ako Butković tvrdi da se o prijedlogu koji se tiče pomorskog dobra nikad nije raspravljalo. Novi list piše kako je prije samo tjedan dana o tom planu održano javno savjetovanje s predstavnicima tvrtki i institucija zainteresiranih za razvoj luka.

Image

Ministarstvo mora radi na prijedlogu novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a taj bi Zakon Sabor mogao prihvatiti do kraja godine. U njemu nije predviđeno da se investitori upisuju kao vlasnici pomorskog dobra, rekao je jučer ministar Butković uoči sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo