odgovornost cijelog društva / B.a.B.e. nakon ubojstva u Novskoj upozoravaju: 'Rastući broj ubojstava žena treba ozbiljno shvatiti'

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

B.a.B.e. ističu da je poražavajući porast femicida potrebno ozbiljno shvatiti

31.8.2022.
14:17
Daniel Kasap/PIXSELL
VOYO logo

Udruga "B.a.B.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran." oštro je osudila ubojstvo žene u srijedu u Novskoj, naglasivši da poražavajući porast femicida treba ozbiljno shvatiti te da je rodno uvjetovano nasilje odgovornost cijeloga društva.

Njihova reakcija uslijedila je nakon zločina koji se dogodio jutros u Novskoj, gdje je 39-godišnjakinju u vlastitom butiku nožem izbo 54-godišnji suprug, koji si je oduzeo život prije nego što ga je pronašla policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prilog alarmantnosti stanja govori činjenica kako je u cijeloj protekloj 2021. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno 14 ubojstava žena, dok je do kraja kolovoza ove godine ubijeno već 12 žena. U gotovo svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće bivših ili sadašnjih intimnih partnera", za Hinu su izjavili iz udruge B.a.B.e..

Image
sustav zakazuje? /

Muškarac ubio suprugu u njezinom butiku u Novskoj, imao zabranu prilaska. Nakon zločina si oduzeo život

Image
sustav zakazuje? /

Muškarac ubio suprugu u njezinom butiku u Novskoj, imao zabranu prilaska. Nakon zločina si oduzeo život

Neslužbeno se doznaje kako je današnjem zločinu prethodilo više bračnih razmirica, a žena je prije 20-ak dana svog bračnog partnera prijavila i za prijetnje smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog tih prijetnji policija ga je uz kaznenu prijavu predala pritvorskom nadzorniku, ali Općinsko državno odvjetništvo u Sisku pustilo ga je uz zabranu prilaska supruzi na 50 metara udaljenosti i zabranu kontaktiranja.

B.a.B.e. ističu da je poražavajući porast femicida potrebno ozbiljno shvatiti te educirati i senzibilizirati sva nadležna tijela, medije i javnost kako bi se ujedinili u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja koje nije privatna stvar, već važno društveno pitanje i odgovornost cijelog društva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brutalan napad na ženu dogodio se i prije 10 dana u Gospiću.

Tamo je 21-godišnjaka i 27-godišnjakinju nožem izbo njezin 36-godišnji suprug, kojemu je, kao i počinitelju zločina iz Novske, prethodno izrečena zabrana približavanja supruzi na udaljenosti od 50 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žrtve su preživjele unatoč teškim ozljedama, a počinitelj je pronađen i uhićen.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo