AUTOM SE ZABIO U KIP ISUSA PA POBJEGAO: / Međimurac sada mora platiti više od 77.000 kuna za svoj 'grijeh'

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Budući da je Triglav osiguranje platilo restauraciju pila Isusa župi Gornji Mihaljevec, tražili su naknadu od muškarca jer je napustio mjesto nesreće i tako izbjegao ispitivanje alkoholiziranosti

13.3.2020.
9:12
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

J.P. s područja Općine Sveti Juraj na Bregu mora Triglav osiguranju isplatiti 77.640 kuna jer je na ljeto 2016. godine između 22 sata i ponoći automobilom udario u kameni pil "Trpeći Isus", javlja eMeđimurje. Budući da je Triglav osiguranje platilo restauraciju pila Isusa župi Gornji Mihaljevec, tražili su naknadu od muškarca jer je napustio mjesto nesreće i tako izbjegao ispitivanje alkoholiziranosti, što je dovelo do toga da je izgubio pravo osiguranja.

Image

19.01.2012., Zagreb - Na krizanju Bolnicke s ulicom Medpotoki netko je s raspela ukrao broncani kip Isusa Krista. Policija obavlja ocevid. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ovaj nesavjesni vozač se usprotivio tužbenom zahtjevu i naglasio da on nije napustio mjeste nesreće i da očevid nije proveden zbog policijskog propusta. Kada je riječ o dokazivanju svoje nealkoholiziranosti predložio je svjedočenje prijatelja. J.P. je u svom iskazu kazao da je vozilo pomaknuo kako bi omogućio drugim vozilima nesmetano kretanje, što čakovečki Općinski sud nije prihvatio. U obrazloženju suda stoji da, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja, na mjestu događaja mora ostati osoba koja je počinila štetu. "Tuženik se zapravo namjerno udaljio s mjesta štetnog događaja očigledno kako bi onemogućio svoje osobno alkotestiranje", naveo je sudac u nastavku presude. Zbog toga je sud prihvatio sudbeni zahtjev osiguravatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj sud je ocijenio da je ponašanje tuženika takvo da se odbio podvrći ispitivanju alkoholiziranosti te je time izgubio pravo iz osiguranja. Utvrđivanje okolnosti da li je tuženik bio pijan ne mogu se utvrditi saslušanjem tuženikovih prijatelja, već je jedina egzaktna činjenica za utvrđenje da li je tuženik bio alkoholiziran zakonski propisan, a to je kao što je utvrđeno u ovoj pravnoj stvari alkotest policijskih službenika ili vađenje krvi u bolnici", stoji u obrazloženju presude.

Dakle, sud je odredio da nesavjesni vozač mora Triglav osiguranju platiti 77.640 kune te iznos od 4.752 za troškove sudskog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo