BIT ĆE NAM JEDNOSTAVNIJE? / Vozači će se ovome razveseliti: Autoceste u Hrvatskoj i BiH mogle bi uskoro uvesti integrirani sustav elektroničke naplate

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Sredinom narednog mjeseca očekuju novi sastanci na kojima bi se trebao potpisati sporazum

7.4.2023.
15:50
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Vozači koji u Hrvatskoj cestarinu plaćaju uređajima za elektroničku naplatu (ENC) uskoro bi ih mogli koristiti i za plaćanje prolaska autocestama u BiH, najavila je u petak tvrtka Autoceste Federacije BiH.

U priopćenju dostavljenom lokalnim medijima predstavnici tvrtke potvrdili su kako su početkom tjedna s Hrvatskim autocestama (HAC) otvorili pregovore o uvezivanju sustava naplate. Vozači koji imaju ENC uređaj kupljen u jednoj od dvije države mogli bi ga koristiti i u susjednoj i tako pojednostaviti plaćanje te osigurati prometovanje bez suvišnog zaustavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već su predstavljene neka idejna rješenja, te se sredinom narednog mjeseca očekuju novi sastanci na kojima bi se trebao potpisati sporazum koji će definirati buduću zajedničku suradnju", stoji u priopćenju iz Autocesta FBiH. 

Izrada tehničkih rješenja

Kako se dodaje, projekt uvezivanja naplate cestarine se planira realizirati uz potporu međunarodnih financijskih institucija, a sada je u tijeku izrada tehničkih rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O povezivanju sustava naplate cestarine elektroničkim putem za sada se pregovora samo za autoceste koje su na teritoriju Federacije BiH, no plan je da se u to uključe i one na teritoriju Republike Srpske, kojim upravlja druga tvrtka pod nazivom Autoputevi RS.

U samoj BiH trenutačno ne postoji integrirani sustav naplate cestarina jer se one obračunavaju zasebno u svakom od dva entiteta. Autoceste Federacije i Autoputevi RS od prije dva mjeseca pregovaraju u nastojanju da riješe taj problem tako što bi povezali elektroničke sustave koje sada dijeli entitetska granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo