AUSTRIJANCI NAPRAVILI KORAK VIŠE U ZABRANI KOMEMORACIJE NA BLEIBURGU: / Za rezoluciju glasao i ultradesničarski FPÖ

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Odbor za unutarnju politiku Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta jednoglasno je usvojio neobvezujuću rezoluciju protiv održavanja komemoracije na Bleiburškom polju,

9.7.2020.
8:30
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

Odbor za unutarnju politiku Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta jednoglasno je usvojio neobvezujuću rezoluciju protiv održavanja komemoracije na Bleiburškom polju. Rezoluciju su pokrenule stranke ÖVP-a (narodnjaci), SPÖ-a (socijalisti), Zeleni i liberalni NEOS, a na iznenađenje mnogih, podržao ju je i ultradesničarski FPÖ (Slobodarska stranka), iako su se njihovi članovi kasnije pravdali greškom u glasovanju, piše Večernji. No, dobit će još jednu šansu da iskažu svoje mišljenje u petak, kada je predviđeno glasovanje o rezoluciji na plenarnoj sjednici Nacionalnog vijeća.

Image
AUSTRIJANCI KANE ZABRANITI OKUPLJANJE U BLEIBURGU: /

Donji dom parlamenta već je usvojio rezoluciju, na potezu je sad njihova vlada

Image
AUSTRIJANCI KANE ZABRANITI OKUPLJANJE U BLEIBURGU: /

Donji dom parlamenta već je usvojio rezoluciju, na potezu je sad njihova vlada

Ispitivanje svih pravnih mogućnosti

Odbor za unutarnju politiku od ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera traži da ispita sve pravne mogućnosti zabrane “ultranacionalističko-fašističke komemoracije” i “ustaških simbola” te da u tome koristi čak i Povelju Europske unije o ljudskim pravima, europske konvencije o ljudskim pravima i druge ustavne norme, kojima bi se mogla regulirati, odnosno zabraniti okupljanja već od sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skup se ove godine nije mogao održati zbog pravila vezanih za koronakrizu. No već 2021. možemo očekivati velike skupine ultranacionalista i fašista iz Hrvatske, kao što smo viđali prijašnjih godina. To bi Austriju dovelo u opasnost da ponovno bude scena velikog fašističkog događaja sa sudionicima koji glorificiraju nacističku ideologiju i izruguju se nacističkim žrtvama. Takav događaj nanosi šteti austrijskoj reputaciji kao demokratskoj republici i također podriva antifašistički i antitotalitaristički konsenzus", rekao je Karl Mahrer iz ÖVP-a, vladajuće stranke kancelara Sebastiana Kurza.

Sumnjiva kupnja zemljišta

Posljednjih godina, rastuće nezadovoljstvo zbog komemoracije vlada i u Koruškoj, čiji se zastupnici u parlamentu žestoko bore za njenu zabranu. "Konsenzus i zbližavanje svih parlamentarnih stranaka važan je signal protiv desničarskih ekstremističkih tendencija. Važno je odgovorno se nositi s lekcijama iz Drugog svjetskog rata i spriječiti da se takve proslave održavaju", istaknuo je zastupnik ÖVP-a, Peter Weidinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Počasni bleiburški vod, koju vodi Vice Vukojević, ove je godine, po pisanju austrijskih medija, uz postojećih 30.000, kupila još 18.000 četvornih metara zemljišta na Bleiburškom polju. U rezoluciji se traži da se koruškim vlastima daju sve prikupljene informacije o kupnji tog zemljišta. Počasni bleiburški vod je ove godine, u povodu 75. obljetnice “Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.”, održao komemoraciju na tri lokacije; Bleiburškom polju, groblju Mirogoj i katedrali u Sarajevu, a pokrovitelj svega je, kao i dosad, bio Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo