tko je kriv? / Arhitekt Barić o Muzičkoj akademiji: 'Očito se štedjelo na materijalu. Problema će biti još'

Pet godina i 227 milijuna kuna kasnije, dijelovi zgrade već su u derutnom stanju

13.5.2019.
22:50
VOYO logo

Na prvom škropljenju zgrade, povodom svečanog otvorenja, nikome nije padalo napamet da će baš voda novoj zgradi biti najveći problem. 

Pet godina i 227 milijuna kuna kasnije, dijelovi zgrade već su u derutnom stanju.
Studenti su redakciji Telegrama poslali fotografije koje dokazuju ono o čemu se dosad nije javno govorilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kapala je voda, bilo je puknuće cijevi, otišli smo u garažu koja se raspada, na svakom katu su ručnici kraj liftova, liftovi se kvare, stanje nije dobro. Pitali smo arhitekta Milana Šostarića što s tom zgradom ne valja, a on je sam priznao da su bili pritisci investitora da se ugradi jeftiniji materijal lošije kvalitete", govori Andrej Dimitrijević, novinar Telegrama.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sami somo danas snimili ogromne mrlje koje su probile kroz zidove. Ne samo u garaži, već i po hodnicima. Zbog problema s klimom raštimavaju se klaviri i akustika nije razini na kakvoj bi trebala biti. 

"Pretpostavljam da to nije kraj. Bit će tu još problema. Kolega Šoštarić je imao nekakvu viziju, sliku, a ta slika je jako izmučena u materijalu jer očito se štedjelo, a kad se štedi, onda iz toga proizlaze svi problemi koji nose takvu štednju", kaže Otto Barić mlađi, arhitekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebala je to biti malo milozvučnija priča. Nakon što su 93 godine bili podstanari na više lokacija u gradu - studenti su dobili jedinstveno mjesto na kojem mogu vježbati, čak i održavati koncerte, što je vrlo važna stvar. Sad se vidi, vrijedna i počasnog doktorata. Jer baš zbog zgrade koju im je omogućio, Muzička akademija je predložila  da gradonačelnik postane doktor Bandić, što je izazvalo negodovanje mnogih. 

I sad se otkriva da se samo par godina nakon gradnje, moraju ulupavati milijuni kako bi se sanirala šteta. Grad i Ministarstvo znanosti projekt su financirali skoro pola-pola, no sam gradonačelnik ne priznaje ni trunku odgovornosti za to što nova zgrada vapi za popravcima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka lijepa i dobra cura košta i svaka dobra i lijepa građevina košta. Prema tome, svi su pozvani da rade svoj posao. Tekuće investicijsko održavanje ide na adresu ministarstva, koje svoje obveze zanemaruje i ne izvršava, ali ne samo to, nego ne financira ni pola umjetničkih programa akademije. Prema tome, to je ministrici neka radi svoj posao. Ako ne, nek to kaže jasno i glasno i grad Zagreb će to preuzeti i to ćemo sanirati", kaže Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Radi se o cifri od 5 milijuna kuna koja je Akademiji prijeko potrebna jer još je dužna čak i za režije. 10 milijuna kuna za popravke zgrade namjerava se naplatiti od osiguranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, ispred kojega se održavala svečanost otvorenja Muzičke akademije, izgrađena je davno, za vrijeme Austro-ugarske. I mnogo se bolje drži od svoje, čak 119 godina mlađe susjede. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo