SLUČAJ FORTENOVA / Arapski investitor pokrenuo postupak za registraciju vlasništva i poremetio planove Uprave

Saif Alketbi povukao je novi potez u šahovskoj partiji zvanoj Fortenova. I to nije jedini domino efekt...

26.11.2022.
19:16
VOYO logo

Na potvrdu mandata u idućih šest godina na čelu Fortenove Fabris Peruško će još pričekati. Na zahtjev Saifa Alketbija, čovjeka koji je kupio više od 43 posto tvrtke od Sberbanka, potvrda Peruška maknuta je s dnevnog reda Skupštine vlasnika Fortenove.

"Odvjetnici društva Fortenova Groupe suglasili su se s prijedlogom koji su dali odvjetnici društva SBK Art LLC da se ostale točke dnevnog reda koje su prvobitno bile planirane odgode za sljedeću sjednicu Glavne skupštine, s obzirom da je SBK Art podvrgnut procedurama za upoznavanje klijenta u Nizozemskoj", poručuju odvjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno doznajemo da je Alketbi pred nizozemskim regulatorima pokrenuo pravni postupak za registraciju udjela na svoje ime. Time je odgodio i potvrdu Peruška na čelu firme, ali i produljenje mandata Pavi Vujnovcu i ostalim članovima Upravnog odbora na maksimalnih šest godina, te opoziv Sberbankovog predstavnika Romana Goltsova koji se povezuje s prodajom udjela arapskom investitoru. No, da je Upravi i produžen mandat, eventualni novi vlasnik ih ne bi morao zadržati.

Image
Arapi se obratili sudu /

Šeik iz Dubaija pokrenuo registraciju vlasništva. Fortenova mu i dalje ne daje pravo glasa

Image
Arapi se obratili sudu /

Šeik iz Dubaija pokrenuo registraciju vlasništva. Fortenova mu i dalje ne daje pravo glasa

"Bez obzira koliko god traju ugovori glavnoj upravi ili menadžmentu u slučaju da novi vlasnik ili suvlasnici nisu zadovoljni ili žele promijeniti ekipu, uvijek postoje klauzule koje mogu determinirati ili davati okvire nekakvog sporazumnog raskida", kaže ekonomski analitičar Hrvoje Japunčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj manevar, čini se, išao je preko odvjetničkih timova jer je još ovaj tjedan prvi čovjek Fortenove za RTL potvrdio da kontakta Uprave i čovjeka koji tvrdi da je najveći manjinski vlasnik nema.

"Menadžment kompanije nije ni na kakav način kontaktiran ni od strane gospodina, niti takvi kontakti postoje", rekao je glavn izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško prije četiri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština dioničara će se održati ovog ponedjeljka, no na njoj ostaju samo dvije točke o imenovanju revizora. O tim točkama, navode iz Fortenove, predstavnik Sberbanka neće moći ni glasati jer im Uprava blokira pravo na glasanje.

"Imovina SBK Art, odnosno kompanije koja drži naše udjele je još uvijek zamrznuta, ona je pod sankcijama i bilo kakva transakcija koja nije dozvoljena od europskog regulatora ne može biti provedena ni priznata u EU", tvrdi Peruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povlačenjem točki o imenovanju članova Upravnog odbora Alketbi je dobio neko vrijeme da dokaže vlasništvo. Ipak, to će bez licence regulatora u Nizozemskoj biti gotovo nemoguće.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo