APSURDNA KAZNA: / Parkirala u Čakovcu, uplatnica nakon 5 godina stigla iz Belgije u Njemačku, a sad je mora platiti u Londonu

Image

E-Međimurje donosi priču jedne čitateljice koja je nakon pet godina dobila sasvim neobičnu parkirnu kaznu za nepropisno parkiranje u Čakovcu.

16.2.2017.
16:50
VOYO logo

Čitateljica iz Njemačke tvrdi da kazna iznosi 59 eura zbog parkiranja u Čakovcu u travnju 2011. godine. Najviše ju iznenađuje to što joj je kazna stigla iz Belgije, a novac mora uplatiti u Englesku.

'Ne bježim od plaćanja kazne, ali ovo je apsurdno'

Ljutita čitateljica kaže da je tužno to što ČAKOM šalje kazne koje nisu u kunama, već u eurima, i to godinama nakon nepropisnog parkiranja, bez prethodne opomene ili nečeg sličnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bježi od plaćanja kazne, ali ovu situaciju smatra apsurdnom.

'Što bi se dogodilo da nakon toliko godina stigne kazna a osoba više nije živa? Koga bi onda potraživali? Pa kakvi su to zakoni? Sramota za lijepu našu. Ja sam ponosna Hrvatica, ali se s razlogom nakon ovoga pitam - na što da budem ponosna', napisala je e-međimurju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ČAKOM odgovara: 'Tek sad smo došli do podataka o vlasnici vozila'

Redakcija je nakon primitka priče ove ogorčene čitateljice objašnjenje potražila od direktorice GKP ČAKOM, Snježane Tkalčec Avirović koja je objasnila zbog čega se novac u ovom slučaju treba uplatiti u London. Radi se o tome da je automobil ove čitateljice stranih (njemačkih) registarskih oznaka, zbog čega GKM ČAKOM nije sam mogao doći do podataka o vlasniku vozila pa je za naplatu dnevnih parkirališnih karata opunomoćilo odvjetničko društvo sa sjedištem u Londonu. Tek je prošle godine ČAKOM dobio mogućnost naplate kazni za vozila njemačkih registarskih oznaka, pa čitateljica zbog toga nije ranije dobila nikakvu opomenu ili kaznu, ali ističu da je tog dana, kada je nepropisno parkirala, čitateljica na svom automobilu morala zateći dnevnu parkirnu kartu s uputama o plaćanju.

'Sama je kriva za svoje ogorčenje'

'Vezano za nezadovoljstvo Vaše čitateljice glede iznosa koji je dužna platiti, pojašnjavamo da je ugovorni odnos GKP ČAKOM d.o.o. i odvjetničkog društva dogovoren tako da GKP ČAKOM d.o.o. u slučaju uspješne naplate dnevne parkirne karte dobiva iznos stvarnog troška izdane dnevne parkirne karte, dok razliku do iznosa koji su dužni vlasnici vozila inozemnim registarskih oznaka iz Njemačke platiti, predstavlja iznos za troškove angažiranog odvjetničkog društva i Euro Parking Collection plc za njihov rad. GKP ČAKOM d.o.o. posjeduje dokaze o ispostavi dnevnih parkirnih karata u svojim poslovnim evidencijama i Vaša čitateljica nam se glede istih slobodna izravno obratiti. Vaša čitateljica je dana kada je ispostavljena dnevna parkirna karta za nepropisno parkiranje u ulici Valenta Morandinija, zasigurno istu zatekla istaknutu ispod vjetrobranskog stakla svog vozila. Uz istaknutu dnevnu parkirnu kartu zatekla je i uvijek sadržane upute o roku i načinu mogućeg plaćanja. Da je čitateljica tada postupala prema uputama, trebala bi platiti samo trošak dnevne parkirne karte od 60,00 kn', ističu u GKP ČAKOM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzeće dodaje da je čitateljica sama doprinijela ogorčenju koje sada osjeća 'ignoriranjem izdane dnevne parkirne karte i pretpostavljanjem da nitko neće doći do njezinih podataka'.

'Republika Hrvatska je uređena država u kojoj treba poštovati pravila i propise (pa i one glede naplate parkiranja) jednako kao i u Njemačkoj, odnosno u svim drugim državama svijeta', odgovorila je direktorica ČAKOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo