Informatizacija na hrvatski način / Apsurdi po sudovima i zatvorima: 'Nemam ni papira ni kemijsku za zapisivanje stranke...'

Sudovi u Hrvatskoj uopće nisu uvezani niti se vodi evidencija ulazaka i izlazaka

7.11.2019.
15:05
VOYO logo

Dok se ministar pravosuđa hvali informatizacijom, po sudovima i zatvorima - apsurdne situacije. Primjerice informatičari na sudovima rade za 4 tisuće kuna, a njihovi kolege na istom poslu ali u Ministarstvu - dobiju znatno veću plaću.  

Da stvar bude gora, sudovi u Hrvatskoj uopće nisu uvezani niti se vodi evidencija ulazaka i izlazaka, poručuju sindikati koji su ministru i državnom tajniku uputili pismo o alarmantnom stanju u pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evidencije nema tko je jutros bio u palači pravde i u koliko sati. To je digitalizacija u 21. stoljeću, upozorava Sindikat pravosudne policije. 

"U Palači pravde nema ni papira ni kemijske"

"Bilo bi logično u 21. stoljeću imati jedan skener, kompjuter u koji upišete osobu koja dolazi na sud, gdje ide, zašto ide. Međutim, to imam možda ja u Zagrebu. Znam dva ili tri suda koja imaju to. U Palači pravde, najvećem sudu, nema ni papira ni kemijsku za zapisati stranku", kaže Sindikat pravosudne policije Hrvatske Jelenko Krešo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informatičar ima plaću 4200 kuna

Za razliku od pravosudne policije, informatičari se ne žale na opremu. Ali smatraju kako su potplaćeni, a najviše ih smetaju nejednake plaće. 

"Informatičar s godinom dana staža kod nas na sudu ima plaću 4200 kuna. Za višu i visoku stručnu spremu to je premalo", kazala je Sanja Trninić iz Sindikata pravosudne policije Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trninić upozorava i kako se informatičari na sudovima ne bave vađenjem papira iz printera i mijenjanjem tipkovnica, već visokostručnim poslovima i raznim situacijama na raspravama. 

"Naši informatičari moraju puno toga pripremiti sucima, pogotovo kod rada s videolinkom ili kod samih rasprava", kaže Trninić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će i hoće li Ministarstvo pravosuđa poboljšati situaciju, odgovor nismo dobili. Sindikat upozorava - situacija štednje na osiguranjima postala je alarmantna, osobito kad na sud dolaze osobe koje bi trebale imati pratnju.

Gdje je informatizacija? 'E to ne znam'

"Ujutro ja moram uzeti osobnu i uzeti papir i gledati da li je osoba pod pratnjom ili nije pod pratnjom", kaže Krešo, a na pitanje koliko mu to otežava posao, tko će biti kriv kad ta osoba prođe, odgovara: "Pravosudna policija"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je i na pitanje gdje je informatizacija: "E to ne znam". Ističe da oni nisu s nikim uvezani. 

Pravosudni policajci zato traže bolje uvjete rada, ali i jednake plaće za isti posao - jer ovo, poručuju, stvara samo tenzije koje se reflektiraju na rad pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo