izmjena zakona / Apsurd zvan razdjelnici topline: Neisplativi su, a uskoro će ih se morati obavezno ugrađivati

Studija Ekonomskog instituta pokazala je da su razdjelnici dugoročno ekonomski neisplativi, no Vlada ima drugačije mišljenje

6.10.2018.
18:36
VOYO logo

Na radijator Branke Miroić razdjelnik je stavljan i nakon toga skinut. Vlasnica kaže da joj nije donio uštedu. Štoviše prepričava kako je plaćala više a u stanu joj je bilo hladnije. "Šparaš da uštediš a na kraju se smrzavaš. Ne kužim svrhu apsolutno nikakvu nemaju", kazala je Miroić.

U studiji Ekonomskog instituta ipak jesu utvrđene određene uštede na ugradnji. No ipak je zaključeno kako je investicija ugradnje razdjelnika dugoročno neisplativa. Bez obzira na to Vlada priprema izmjene Zakona koje predviđaju obvezu nastavka ugradnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

104 tisuće kućanstava ih je već ugradilo razdjelnike a još 50.000 će tek morati. Nakon brojnih naručenih istraživanja o razdjelnicima dozanjemo kako je Vlada naručila novo istraživanje-od energetskog instituta Hrvoje Požar.

Njegovi rezultati navodno pokazuju puno bolje izračune u smislu potencijalnih ušteda od samih razdjelnika. No praksa pokazuje suprotno. Često su jedine uštede imali stanovi u sredini zgrade jer su ih zapravo grijali oni iznad i ispod. Ova velika zgrada u Zagrebu jedna je od rijetkih kojoj je poništen obračun prema razdjelnicima te vraćen onaj stari prema kvadraturi stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njih je priča jasna: "Ako vi plaćate s razdjelnicima velike račune i smrzavate se a bez razdjelnika plaćate realne račune i toplo vam je, a računi su vam 30 posto jeftiniji", kazao je predstavnik stanara Branimir Debeljak tvrdeći kak su dvije eminentne studije pokazale kako ne postoji mogućnost uštede zbog razdjelnika.

Jedno je istraživanje pokazalo kako je samo 10 posto građana zadovoljno razdjelnicima a ostalima su računi porasli. Nove izmjene Zakona koje očekuje skoro, kako doznajemo, ipak će ostaviti mogućnost odbijanja ugradnje razdjelnika no uz uvjet plaćanja određene naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo