do 23. veljače / APN traži banke da pošalju ponude za subvencionirane kredite! Jasni oko pravila

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ponuda se dostavlja u zatvorenoj omotnici, poštom ili osobno na urudžbeni zapisnik

15.2.2023.
12:35
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih stambenih kredita.

"APN poziva sve kreditne institucije koje na području Republike Hrvatske mogu prema posebnom propisu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s Republikom Hrvatskom, kojom ponudom se obvezuju odobravati subvencionirane stambene kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom ili pod uvjetima koji su za korisnika kredita ili Republiku Hrvatsku povoljniji od uvjeta propisanih Zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreditne institucije u svojim ponudama nude obvezujuću ponudu kamatne stope čiji ponuđeni iznos ne može biti viši u subvencioniranim stambenim kreditima. Dostavljena, ponuđena kamata neovisno o roku otplate, korisniku kredita, nekretnini, valutnoj klauzuli ili bilo kojem drugom dijelu ugovornog odnosa kreditora i korisnika kredita, ne smije biti iskazana u iznosu većem od onog koji je dostavljen APN-u u obvezujućoj ponudi kreditora.

Obvezujuća ponuda kamatne stope sastavni je dio plana otplate kredita koji kreditna institucija dostavlja APN-u a neovisno o pravnom poslu kojim se realizira subvencioniranje stambenih kredita ista može biti samo ista ili niža od ponuđene", stoji u pozivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga Agencija je propisala što ponuda mora sadržavati: naziv ponuditelja, adresa, OIB/MBpodaci o kontakt osobi (tel.,fax, e- mail); dokaz da ponuditelj može na području Republike Hrvatske obavljati poslove davanja kredita na tržištu; iznos kamate na stambeni kredit (kamatne stope), koja kamata za vrijeme prvih pet godina otplate kredita ne može biti veća od 3,75 % efektivne kamatne stope (EKS) godišnje, odnosno u slučaju osoba iz članka 12. i članka 13. Zakona za vrijeme određeno istim, na kredite odobrene u eurima; plan otplate kredita za iznos od 100.000,00 eura na rok otplate od 15 i 30 godina, iskazan u mjesečnim obrocima i anuitetima, sukladno članku 11. stavak 1. Zakona uzimajući kao kriterij grad ili općinu prema indeksu razvijenosti I. skupine (51% mjesečnog obroka i anuiteta) te izjavu da iznos kamate na kredit po proteku prvih pet godina otplate kredita (ili dulje u slučajevima iz članka 12. i članka 13. Zakona), a najmanje sljedeće dvije godine, neće biti viši od 10 % od efektivne kamatne stope određene za prvih pet godina otplate kredita.

Image
POČEO NOVI KRUG PRIJAVA /

APN je zaprimio oko 600 zahtjeva za subvecioniranje stambenih kredita: 'Radije ću plaćati svoje zidove, nego tuđe'

Image
POČEO NOVI KRUG PRIJAVA /

APN je zaprimio oko 600 zahtjeva za subvecioniranje stambenih kredita: 'Radije ću plaćati svoje zidove, nego tuđe'

Ponuda se dostavlja u zatvorenoj omotnici, poštom ili osobno na urudžbeni zapisnik, najkasnije do 23. veljače 2023. godine do 15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javno otvaranje ponuda obavit će se dana 24. veljače 2023. godine u 10,00 sati u prostorijama APN-a, Savska cesta 41, 9. kat - soba za sastanke, Zagreb 10000, zaključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo