Apel Zabi: Novi list je kulturna baština

18.11.2011.
17:01
VOYO logo

U priopćenju Sindikata novinara, Sindikata grafičara i Nezavisnog sindikata radnika Novog lista, ističe se da su radnici svjesni činjenice da, nakon što je Zagrebačka banka aktivirala svoje založno pravo kao vjerovnik Diokija, sudbina Novog lista ovisi o volji i odluci vjerovnika. Zato apeliraju na Zagrebačku banku da, ne nanoseći štetu svojim interesima, vodi računa i o značaju Novog lista u hrvatskom medijskom prostoru.

Smanjili si plaće kako bi pomogli financijskoj stabilizaciji tvrtke

"Od Zagrebačke banke koja se reklamira kao sponzor i partner najznačajnijih kulturnih događaja očekujemo da će se na odgovarajući način odnositi i prema kulturnoj baštini što Novi list kao najstariji hrvatski dnevni list jest. Ako se Zaba odluči prodati dionice, očekujemo da će novi vlasnik postati netko tko vrijednost Novog lista ne vidi samo u lokaciji i objektima, nego prvenstveno u ljudima i proizvodu koji stvaramo i tko će razvijati našu osnovnu djelatnost. U tom smislu spremni smo eventualnom novom vlasniku biti korektni partneri i nudimo pregovore radi postizanja sporazuma o socijalnom miru", ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici podsjećaju da im, unatoč rastu troškova života, šest godina nisu rasle plaće, ali da su nedavno svi zaposleni u Novom listu znatnim smanjenjem plaća do 31. ožujka 2012. odlučili pomoći financijskoj stabilizaciji tvrtke. "Od Uprave i vlasnika očekujemo da budućnost Novog lista grade na ostvarivanju novih prihoda, a ne na račun smanjivanja prava radnika koja smo ubuduće spremni braniti svim dopuštenim sredstvima", nastavlja se u priopćenju.

Odbacili Ježićev prijedlog

Također, sva tri sindikata odbacuju inicijativu predsjednika Nadzornog odbora Novog listaRoberta Ježića za osnivanje "nezavisne komisije koju će činiti zaposlenici Novog lista i koja će dobiti ovlasti da ispita sve detalje svih eventualno problematičnih poslovnih transakcija i poteza". Kažu, niti su za to kvalificirani niti je to njihov posao, te očekuju da to obave nadležni državni organi obave svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov je posao, ističu, "proizvodnja kvalitetnih i neovisnih novina i to želimo i ubuduće činiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo