ŠTETA OD 500 MILIJUNA KUNA / Anušić proglasio prirodnu nepogodu za cijelu Osječko-baranjsku županiju

Image
Foto: Pixsell

Štete su nastale na višegodišnjim nasadima, šumama, ribarstvu i poljoprivrednoj proizvodnji, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta

6.9.2022.
14:14
Pixsell
VOYO logo

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić donio je u utorak, na prijedlog gotovo svih jedinica lokalnih samouprava Odluku o proglašenju prirodne nepogode suše za područje cijele županije.

Štete nastale na višegodišnjim nasadima, šumama, ribarstvu i poljoprivrednoj proizvodnji, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, dugotrajnog izostanaka padalina i visokih temperatura proteklih mjeseci na području cijele županije, procijenjene su na 500 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće štete pretrpjeli kukuruz, šećerna repa, soja, i suncokret, istaknuo je župan Anušić. "Sličnu situaciju u županiji smo imali i 2003. kada je šteta procijenjena na 525 milijuna kuna", podsjetio je.

Kaže da tek dvije ili tri jedinice lokalne samouprave nisu u još uputile zahtjev jer vjerojatno nisu znale da im je to obveza ili nisu stigle, no unatoč tome prirodna nepogoda proglašena je za cijelu Županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o velikom i ozbiljnom problemu za poljoprivrednike, rekao je Anušić, naglasivši da su uputili zahtjev prema Ministarstvu poljoprivrede od kojega očekuju donošenje mjera u idućem razdoblju za pomoć poljoprivrednicima.

Uvođenje 16 sustava za navodnjavanje

Podsjetio je da Osječko-baranjska županija kontinuirano priprema i radi na uvođenju 16 sustava za navodnjavanje na cijelom području. Bez sustava za navodnjavanje poljoprivreda u budućnosti neće moći opstati, ističe Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utjecaj klimatskih promjena je vidljiv i kroz ogromne štete koje ostaju na poljoprivrednim površinama, rekao je. Ove godine, da smo imali sustave za navodnjavanje, vjerojatno ne bi imali 500 milijuna štete, nego možda i veće prinose, procijenio je. Najavio je da se na području županije već ovaj mjesec završavaju dva sustava za navodnjavanje Mala šuma i Veliki vrt.  

"Kada završimo sve to imat ćemo 9,5 posto površina pod sustavima navodnjavanja što je u odnosu na ostatak Hrvatske, koja ima manje od jedan posto, zaista dobar rezultat. Krenuli smo dobro i nastavljamo na tome raditi jer uz Regionalni distribucijski centar i sustave za navodnjavanje, podići ćemo kvalitetu poljoprivrede i konkurentnost naših poljoprivrednih proizvođača na tržištu", poručio je župan Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda s područja Osječko-baranjske županije i županijsko Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda obvezuju se da sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda pokrenu postupak prijave prve i konačne procjene štete te potvrde konačne procjene štete u Registar šteta.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo