ZABRINJAVAJUĆE IZJAVE / Ravnatelj zagrebačkog KBC-a zabrinut zbog velikog pritiska na bolnicu: 'Ljudi naručeni na zahvate možda neće moći dobiti uslugu...'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

U KBC-u Zagreb u tijeku je pripremanje novih Covid odjela

28.10.2021.
22:39
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

" Mislim da bi trebalo proširiti potrebu za COVID potvrdom za neke djelatnosti jer to će biti motivirajuće za one koji se ne žele cijepiti, a u ovom trenutku cijepljenje je jedini pravi oblik borbe protiv pandemije. Lockdown će riješiti kratkoročno, ako situacija bude dramatična kao prošle godine, to će biti jedina mjera koju će Vlada moći provesti ne bi li suzbila širenje infekcije i pritisak na bolnice", rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić tijekom gostovanja na HRT-u.

Kaže kako u Covid jedinici još nisu do kraja popunjeni, no broj slobodni mjesta nije baš velik. "Čekamo sad otpust još tri bolesnika tijekom večeri koji idu kući u dobrom stanju, ali ćemo vjerojatno uskoro primiti nova tri tako da ćemo opet biti jednako popunjeni. To je razina od 90-92 posto", kaže Ćorušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremi puštanje novih Covid odjela

Sutra je na redu otvaranje novog odjela sa 16 kreveta. Uz blagdan Svih svetih vjerojatno ćemo pustiti, ako se ova situacija nastavi, još jedan novi odjel sa 16 postelja. U najcrnjim scenarijima, ako se ovakav trend nastavi, mogli bismo biti popunjeni s 200 postelja. U tom trenutku sigurno nećemo moći zadržati postojeći elektivni program, nego ćemo morati reducirati, ali to je odluka koju ćemo donijeti zajedno s Ministarstvom i Stožerom", kazao je.

Image
'BOOSTER' I TREĆA DOZA /

Znate li koja je razlika? Pogledajte tko ima prednost, koje su nuspojave i je li miješanje cjepiva sigurno

Image
'BOOSTER' I TREĆA DOZA /

Znate li koja je razlika? Pogledajte tko ima prednost, koje su nuspojave i je li miješanje cjepiva sigurno

Pacijenti bi mogli izvisjeti

Ćorušić navodi i kako imaju mnogo kroničnih bolesnika koji su naručeni na zahvate, no neće ih moći obaviti ako se nastavi ovaj pritisak na bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo reći da će naši pacijenti - kronični bolesnici, koji se pridržavaju mjera, koji su prihvatili cijepljenje, biti u jednom trenutku diskriminirani ako se ovakav trend nastavi", upozorio je ravnatelj KBC-a.

Od 6150 zaposlenika KBC-a Zagreb, njih oko 900 nije cijepljeno. "Od tih 900 se gotovo svi redovito testiraju dva puta tjedno, osim njih devet, koji to iz nekog razloga odbijaju. Dobili su opomenu i opomenu pred otkaz. Jedan dio je koristio stari godišnji odmor, a jedan dio je otvorio bolovanje. To provjeravamo i nakon provjere, sukladno Zakonu o radu, sukladno potpisanom kolektivnom ugovoru i ugovoru o radu, slijedi izvanredni otkaz ugovora o radu, što je naše pravo kao poslodavca", rekao je Ćorušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo