borba protiv male izlaznosti / ANKETA Pitamo vas! Treba li Hrvatska uvesti online glasovanje, ali i obvezni izlazak na izbore?

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Slavko Midzor/PIXSELL

Na izbore za Europski parlament 2014. odazvao se tek svaki četvrti birač, a pad interesa osjetan je i na izborima za Hrvatski sabor

23.5.2019.
11:25
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

U nedjelju 26 svibnja na rasporedu su izbori za Europski parlament. Nažalost, osim poruka i obećanja kandidata koji žele zastupati hrvatske interese, u javnosti se zadnjih dana govori i o potencijalno niskoj izlaznosti hrvatskih birača.

Na izbore za Europski parlament 2014. odazvao se tek svaki četvrti birač, a pad interesa osjetan je i na izborima za Hrvatski sabor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na parlamentarne izbore 2016. izišlo je manje od 53 posto birača, a nastavi li se trend pada, uskoro bi nam se moglo dogoditi da nam o sazivu Sabora odlučuje manje od polovice punoljetnih građana. 

Hrvatska po tim trendovima nije usamljen primjer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezainteresiranost i zasićenost politikom pokazuju birači diljem EU, zbog čega je Europski parlament državama članicama nedavno preporučio uvođenje elektroničkog glasovanja, čime se nadaju povećati udio birača koji će ubuduće sudjelovati u izboru eurozastupnika. 

Prema dostupnim podacima, od europskih država, glasovanje na internetu, ovisno od lokalnih pa do nacionalnih izbora, imaju Belgija i Estonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U anketi se izjasnite za to jeste li za to da Hrvatska uvede online glasovanje i bi li u tom slučaju glasovali?

Uvođenje obveznog glasovanja

Kao najbolji način povećanja izlaznosti na izbore, neki ističu uvođenje obveznog glasovanja što znači da bi u slučaju neizlaska dobili određene sankcije poput novčane kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav način poticanja birača, da jednom u 4 ili pet godina izađu na birališta, imaju zemlje poput Meksika, Australije, Grčke ili Bolivije.

U Meksiku ne postoje službene sankcije za nedolazak na birališta, ali one koji ignoriraju izbore čeka svojevrsna društvena stigma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australci koji se ne pojave na biralištima mogu se suočiti s kaznom od 17 do 44 dolara.

Stanovnik Grčke koji odbija glasovati može imati problema s dobivanjem vozačke dozvole ili putovnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Boliviji glasači moraju dobiti pečat u glasačku iskaznicu. Onaj tko ga nema može biti suočen sa zamrzavanjem plaće!

Zemlje u kojima je glasovanje obavezno (uglavnom od 18. ili 21. godine života) su: Meksiko, Honduras, Kostarika, Ekvador, Peru, Bolivija, Paragvaj, Urugvaj, Argentina, Brazil, Panama, Dominikanska Republika, Belgija, Luksemburg, Grčka, Cipar, Libanon, Egipat, Kongo, Tajland, Singapur, Australija i Nauru (Izvor: CIA.gov The World Factbook).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vi mislite, trebali li Hrvatska uvesti obvezno glasovanje? Recite svoje mišljenje u našoj anketi!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo