IZABERITE SVOG FAVORITA / ANKETA: Koji film će osvojiti Oscara?

Image
Foto: Screenshot (Youtube)

'Lincoln', biografski film o 16. predsjedniku SAD-a u režiji Stevena Spielberga, u utrku za Oscare ulazi s najviše, 12 nominacija.

23.2.2013.
11:02
Screenshot (Youtube)
VOYO logo

Sudeći po nagradama osvojenim u sezoni uoči dodjele Oscara, film Bena Afflecka "Argo" ima najviše izgleda za pobjedu u kategoriji najboljeg filma, dok bi najboljim glavnim glumcem ove godine mogao biti proglašen Daniel Day-Lewis za naslovnu ulogu u filmu "Lincoln".

Affleckov film o spašavanju američkih talaca u Iranu 1979. osvojio je Zlatni globus za najbolji film, a u istoj kategoriji pobijedio je i na dodjeli nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA). Na dodjelama cehovskih udruga, najboljim su ga proglasili producenti, redatelji i glumci, koji čine najveću skupinu glasača Američke akademije te filmski kritičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim za najbolji film "Argo" je nominiran za mušku sporednu ulogu, adaptirani scenarij, montažu, originalnu glazbu, zvuk i montažu zvuka.

"Argu" u kategoriji najboljega filma konkuriraju "Lincoln", "Pijev život" - film snimljen po romanu Yanna Martela, mjuzikl "Jadnici", film o potrazi za Osamom bin Ladenom "Zero Dark Thirty", komedija "U dobru i u zlu", Tarantinov "Odbjegli Django" i neovisni film "Zvijeri južnih divljina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvoji li Daniel Day-Lewis u nedjelju nagradu za najboljega glumca, bit će to njegov treći Oscar. U toj kategoriji nagrađen je 1989. za ulogu Christyja Browna u filmu "Moja lijeva noga" i 2007. za ulogu Daniela Plainviewa u filmu "Bit će krvi".

Uloga Lincolna Day-Lewisu je već donijela Zlatni globus i nagradu BAFTA-e te nagradu Udruženja filmskih i TV glumaca i filmskih kritičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lincoln", biografski film o 16. predsjedniku SAD-a u režiji Stevena Spielberga, u utrku za Oscare ulazi s najviše, 12 nominacija. Osim u kategoriji glavnoga glumca, film je nominiran i za najbolji film, sporednu mušku i žensku ulogu, redatelja, adaptirani scenarij, fotografiju, montažu, scenografiju, kostimografiju, originalnu glazbu i zvuk.

Image

Po broju nominacija nakon "Lincolna" slijede "Pijev život" s 11, "Jadnici" i "U dobru i u zlu" s po osam, "Argo" sa sedam te "Ljubav" i "Zero Dark Thirty" s po pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Day-Lewisa za glavnu mušku ulogu nominirani su Bradley Cooper ("U dobru i u zlu"), Hugh Jackman ("Jadnici"), Joaquin Phoenix ("Master") i Denzel Washington ("Let").

Popis kandidatkinja za Oscara za glavnu žensku ulogu predvodi 86-godišnja Emmanuelle Riva za ulogu u filmu "Ljubav" Michaela Hannekea o ostarjelomu bračnomu paru suočenom s teškom bolešću. Riva je za tu ulogu dobila nagradu filmskih kritičara i BAFTA-e, a film je za Oscara nominiran u kategorijama najboljega filma, najboljeg redatelja, najboljega filma na stranom jeziku i za originalni scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nju su za glavnu žensku ulogu nominirane Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Jennifer Lawrence ("U dobru i u zlu"), Naomi Watts ("Nemoguće") i devetogodišnja Quvenzhane Wallis ("Zvijeri južnih divljina").

Image

Za najbolje sporedne glumce ove godine su nominirani Alan Arkin, Robert de Niro, Philip Seymour Hoffman, Tommy Lee Jones i Christopher Waltz, a za sporedne glumice Amy Adams, Sally Field, Anne Hathaway, Helen Hunt i Jacki Weawer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najboljeg redatelja, uz Hanekea i Spielberga, nominirani su Benh Zeitlin ("Zvijeri južnih divljina"), Ang Lee ("Pijev život") i David O. Russell ("U dobru i u zlu").

Uz francuski film "Ljubav" u kategoriji najboljega stranog filma konkuriraju norveški "Kon-tiki", čileanski "No", danski "En kongelig affaere" i kanadski "War Witch".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnju dodjelu vodit će Seth MacFerlaine, a među prezenterima bit će Halle Berry, Nicole Kidman, Sandra Bullock, Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Mark Wahlberg, Jean Dujardin, Christopher Plummer i Daniel Radcliffe.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo