[ANKETA] KAKO VAM SE SVIĐA OBNOVLJENI TRG ŽRTAVA FAŠIZMA: / Bandić kaže da je triput ljepši, a građani da je ogoljen i sterilan

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Obnova Trga žrtava fašizma najavljena je kao povratak izvornoj ideji kipara Ivana Meštrovića koji je 1938. godine na tom prostoru izgradio paviljon.

5.10.2018.
16:26
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ovih su dana dovršeni radovi na obnovi Trga žrtava fašizma, odnosno središnjeg dijela trga s Meštrovićevim paviljonom, popularnom "džamijom". Projekt težak desetak milijuna kuna od početka su pratile silne kontroverze, pobuna građana, zgražanje stručnjaka, ustrajnost gradonačelnika Milana Bandića te sumnje u transparentnost i zakonitost čitavog projekta što je na koncu rezultiralo i podizanjem kaznene prijave protiv gradonačelnika.

Image

Dovršeno uređenje Trga žrtava fašizma, pogledajte kako Meštrovićev paviljon izgleda bez magnolije

Image

Dovršeno uređenje Trga žrtava fašizma, pogledajte kako Meštrovićev paviljon izgleda bez magnolije

Obnova Trga žrtava fašizma najavljena je kao povratak izvornoj ideji kipara Ivana Meštrovića koji je 1938. godine izgradio paviljon tada nazvan Dom likovnih umjetnosti kralja Petra I. Velikoga Oslobodioca. Meštrovićeva zamisao, koju su, kako rekoše, slijedili gradonačelnik Bandić i arhitektica Loredana Stunić, stvaranje je pješačke zone na potezu od Branimirove tržnice, preko Ulice kneza Višeslava, Trga žrtava fašizma, Ulice Franje Račkog do Jurišićeve ulice. Obnova Trga žrtava fašizma i Meštrovićevog paviljona prva je od tri faze projekta kojeg je gradonačelnik Bandić nazvao "Pješačkim centrom izvrsnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Srušena magnolija postala simbol pobune

Obnova je započela u veljači ove godine s planiranim uređenjem hortikulture, ugradnjom novih slivnika, zamjenom oštećenih dijelova stuba oko paviljona, postavljanjem granitnih kocki i kamenih rubnjaka te novih kamenih klupa, koševa za smeće i stalaka za bicikle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijepori Bandića i stručnjaka, napose arhitekata, ali i brojnih građana kulminirali su proljetos kada je srušeno stablo magnolije pored paviljona na sjevernoj strani trga, zbog čega je oformljena aktivistička skupina "Vratite magnoliju". Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata prozvalo je tada Gradsku upravu zbog netransparentnosti projekta i neprovođenja javne rasprave uoči početka radova. Kazali su kako je riječ o "još jednoj intervenciji u javnom prostoru kojoj se pristupa iz mraka, bez prethodne valorizacije zatečenih elemenata i cjelokupnog povijesnog razvoja te bez participacije građana i struke".

U lipnju su svi oporbeni klubovi u Gradskoj skupštini, kojima se pridružio i HDZ, zatražili obustavu radova zbog nepoštivanja zakona i procedure. Bandić im je uzvratio da ne odustaje te da će napraviti "najljepšu šetnicu u Zagrebu". Na prozivke da za obnovu Trga žrtava fašizma nije proveden javni arhitektonski natječaj, iz Gradske uprave je odgovoreno da se "natječaji provode za idejna rješenja kojima se propituju razne mogućnosti uređenja nekih prostora ili same kompozicije, dok se na Trgu žrtava fašizma radi o redovitom održavanju, odnosno obnovi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Protiv Bandića ustala struka, zaradio je i kaznenu prijavu

U srpnju je USKOK potvrdio da je zaprimio kaznenu prijavu protiv Bandića koju su podnijele udruge Zelena akcija i Pravo na grad tvrdeći da je kriv i za oštećenje zaštićenog kulturnog dobra (rušenjem i zamjenom dijela stuba oko paviljona) te za nezakonito pogodovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O samom projektu obnove Trga žrtava od početka su se negativno očitovali Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Katedra za zaštitu kulturne baštine Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, ULUPUH i Muzej Ivana Meštrovića, Vijeće Gradske četvrti Donji grad i Odbor za prostorno uređenje pri Gradskoj skupštini.

Na koncu, uređenje je privedeno kraju po Bandićevoj zamisli. U našoj anketi pitamo vas kakav vam je Trg žrtava fašizma nakon obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo