kako vi govorite? / ANKETA Ilustracija u udžbeniku za 5. razred posvađala građane: Je li ispravno pozdraviti s 'bog' ili 'bok'?

Image
Foto: Facebook

Na ilustraciji se troje djece međusobno pozdravlja, a jedno od njih pritom poručuje: 'Bog'

18.9.2019.
13:46
Facebook
VOYO logo

Ilustracija u udžbeniku za 5. razred izazvala je burnu raspravu u Facebook grupi 'Jezični FAIL - Nepismenost naša svagdašnja'. Na ilustraciji se troje djece međusobno pozdravlja, a jedno od njih pritom poručuje: 'Bog'.

I dok su neki uvjereni da je riječ o propustu te ističu da je pravilno reći 'Bok', drugi kažu da se u mjestima iz kojih dolaze pozdravlja s 'Bog'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Pitali smo lektoricu kako je uopće došlo do toga da danas dvojimo kako nekoga pozdraviti?

"„Bok“ je skraćeni, razgovorni oblik zagrebačkog pozdrava u kojem se spominje Bog (Nekoć su se ljudi pozdravljali s npr.:  Bog s tobom! Bog ti bio na pomoći!Idi s Bogom > S Bogom > Zbogom! Ili npr. Dobra ti sreća! kao otpozdrav na Pomoz Bog!). Profesor Tomislav Ladan u svojoj knjizi ''Život riječi'' navodi dva moguća podrijetla pozdravne uzrečice „bok“:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. germanizam, od južnonjemačkoga dijalektalnoga oblika bogenIch beuge (boge) mich, a u značenju: svijam se, klanjam se, moj naklon. U stegnutom obliku taj bi izraz mogao biti samo: boge, bog. A kako se „g“ na kraju riječi obezvučuje u "k" i u njemačkome i u hrvatskom jeziku i u kajkavskom narječju, izgovor bi glasio „bok“, u navedenom značenju pozdrava pri dolasku i odlasku.
  2. Druga mogućnost je da se radi o imenici Bog iz uobičajenih starinskih pozdrava: Bog (ti bio na pomoći)! S Bogom!, što bi također zbog obezvučenja krajnjega suglasnika značilo i današnje zagrebačko „bok!“.  Otuda i pisanje malim slovom za tu pozdravnu uzrečicu.

Inače, sama riječ Bog/bog, kako tumači profesor Ladan,  potječe od baltoslavenskoga korijena koji znači: zemaljsko dobro, sreća. Današnja imenica „Bog“ nekoć je bila pridjev iako je riječ „bog“ sveslavenska imenica iz praslavenskoga doba. Izvorno ona znači: sreća, zemaljsko dobro, roba, božanstvo koje dijeli sreću i dobro.", pojašnjava RTL-ova lektorica Jasna Radulović.

Pa što je na kraju ispravno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih ovaj zagrebački pozdrav pisala kao: 'Bok!', a kad mislim na Stvoritelja, Boga, onda bih, naravno, napisala 'Bog'. Tako da, u ovom slučaju, napisala bih 'Bok' jer je posve jasno da se djeca na slici veselo pozdravljaju...'', zaključuje  Radulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo