tužna priča iz slavonskog broda / Anitina obitelj moli za pomoć: od kad se na Štefanje 2014. srušila iz čista mira, živi zarobljena u vlastitom tijelu

Na Štefanje 2014. Anita se za vrijeme obiteljskog ručka srušila bratu u krilo. Zbog zastoja srca bila je 20-ak minuta bez kisika, a posljedice su strahovite i trajne

6.1.2016.
18:18
VOYO logo

Tužna, pretužna sudbina zadesila je prije nešto više od godine dana obitelj Herceg iz Slavonskog Broda. Na Štefanje 2014. njihovoj je kćeri Aniti pozlilo za ručkom, bez ikakvog nagovještaja. Dvadeset je minuta djevojka bila bez kisika, a kad se probudila više nije bila ista. Nepokretna je, ne jede, ne govori, ali svjesna je svega. 

Ovo je nešto što nitko nikad ne bi smio doživjeti, a pogotovo ne mama, koja već godinu dana gleda svoju kćer u ovakvom stanju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anitina majka Verica plače kada vidi fotografiju svoje kćeri koja je snimljena svega 15 minuta prije nego što je takva kakvu je rodila i poznavala, zauvijek nestala. 

"Bez nekakve naznake, Anita se srušila bratu u krilo za vrijeme objeda", prisjeća se majka Verica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zastoja srca bila je 20-ak minuta bez kisika, a posljedice su strahovite. I trajne. 

"Iskreno, liječnici misle da je oštećenje veliko i da neće biti oporavka... Zapravo, ne daju mi neku nadu", kaže Anitina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tad je Anita bila zdrava i vesela 26-ogodišnjakinja. Danas je zaključana u vlastitom tijelu. Ne mrda, ne govori, ne jede. I najgore od svega - svjesna je što joj se događa.  

"Što mislite kako se osjeća dijete koje leži sa pet dekubitusa, koje trpi nesnošljive bolove? Užasno. Ja ne znam, divim joj se kao roditelj da uopće to netko može podnijeti. To su rane do kostiju koje su obrađivane kiruški. Mene najviše boli kako se uopće moglo dopustiti da se tako nešto dogodi", kaže Verica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelo joj je prekirveno dekubitusima četvrtog, najgoreg stupnja. I tako je od početka, još dok je bila na intenzivnoj u Slavonskom Brodu. 

"Svaki put bi mi rekli kako treba dva, tri mjeseca da zacijeli, da bi Anita išla u toplice. Međutim, to nije nikad zacijelilo, samo se širilo i otvarale su se nove. Svaka dva sata treba Anitu okrenuti, a moja noć je dežurstvo svaku noć. Znači, nema spavanja nema ništa, ako želim da se mom dijetu ujutro te rane još više pogoršaju", kaže Anitina Majka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali mama je, pa i ono što je teško - nije i ne smije biti. I makar joj sto puta rekli da za Anitu nema nade, Verica vjeruje. 

"Ja vjerujem, da ne vjerujem ne bih mogla disati. Ja jednostavno vjerujem i mislim da ju je Bog ostavio s nekakvim razlogom samo što mi je teško da se tako muči. Nisam u mogućnosti da mogu svojoj Aniti pružiti neko bolje liječenje, neku bolju njegu da bi to bilo adekvatnije. Ja sma ipak laik", kaže majka Verica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato vas moli za pomoć. Za Anitino liječenje možete uplatiti novac na ovaj račun:

PBZ
Mirko Herceg
IBAN HR3323400093219686685
SWIFT PBZGHR2X
s naznakom - Pomoć za Anitu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrodošao je i svaki savjet, prvenstveno za liječenje dekubitusa. 

Mamino srce? Za to nema lijeka, ono ionako kuca samo za Anitu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo