PLENKOVIĆ O 'SUSTAVNOM NAPADU' / 'Imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Na tapeti su HNB. HRT, DORH...'

Image

Poručio je kako su 90-te godine bile prijelomne godine u kojima je hrvatski narod zajedno s braniteljima i predsjednikom Tuđmanom iskoristio tektonske promjene u Europi i pad Berlinskog zida i izvojevao slobodu

15.1.2022.
11:36
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković gostovao je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija, gdje je govorio o 30. obljetnici međunarodnog priznanja Hrvatske te podsjetio da je danas i 24. obljetnica reintegracije hrvatskog Podunavlja. Poručio je kako su 90-te godine bile prijelomne godine u kojima je hrvatski narod zajedno s braniteljima i predsjednikom Tuđmanom iskoristio tektonske promjene u Europi i pad Berlinskog zida i izvojevao slobodu.

Image
30. OBLJETNICA /

Njemačka i Vatikan odigrali su ključnu ulogu: Hrvatska danas obilježava okruglu obljetnicu međunarodnog priznanja

Image
30. OBLJETNICA /

Njemačka i Vatikan odigrali su ključnu ulogu: Hrvatska danas obilježava okruglu obljetnicu međunarodnog priznanja

"Ta tri procesa su osnovna, uz sve drugo što smo imali, od procesa pristupanja EU-u i NATO-u, gospodarskog razvitka, suočavanja s brojnim nedaćama uključujući posljedice pogrešaka ekonomske tranzicije, pandemije i dva razorna potresa. Mi koji sada vodimo Vladu već dva mandata nastojimo rješavati te probleme najbolje što možemo i znamo uz želju da Hrvatska bude respektirana država u krugu država zapadnocivilizacijskih vrijednosti", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Internetsko ozračje promijenilo demokraciju

Naglasio je kako ekonomsko i socijalno stanje građana moramo unapređivati, a podsjetio je i kako je internetsko ozračje promijenilo demokraciju i način funkcioniranja društva. "Devedesete su razdoblje nacionalne renesanse i nacionalnog naboja, ali drugi su tada držali sprint, dobili novac te transformirali svoje ekonomske sustave. Zemlje s kojima se uspoređujemo u EU su ušle devet godina prije nas, što nije zanemarivo“, kazao je Plenković. Hrvatska je imala rat i vodila je borbu za opstanak, dok su drugi munjevito transformirali svoje društvo i ekonomiju europskim standardima. Mišljenja je da je ozračje u Hrvatsko pretjerano negativno i pesimistično.

Komentirao je situaciju oko koronavirusa, kazavši da biti građanin nosi sa sobom prava i obveze. "Dio građana ne koristi cjepivo koje je Vlada osigurala. To je apsurd. Moj kolega Maltežanin broji preko 90 posto procijepljenih. To je turistička zemlja i Maltežani žele da drugi znaju da su sigurni", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče borbe protiv korupcije, Plenković kaže da nam treba "manje harange i učinkovitije pravosuđe, to je bit demokracije". Smatra da posla ima još, a pravosuđe može biti bolje i učinkovitije. Komentirajući izjave građana koji su otišli iz Hrvatske zbog nedovoljno izgrađenog društva i neefikasnih institucija Plenković je kazao kako je njegovoj Vladi na prvom mjestu izgradnju društva i institucija.

Demontaža države i svih institucija

"Paralelno imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu - oni idu 'salama taktikom' i režu 'feticu po feticu' svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi europodručje", kazao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući popis stanovništva, naglasio je kako je Vlada donijela niz mjera kako bi omogućila mladim obiteljima da stanu na noge. To nije samo stvar države, tu svatko treba dati svoj doprinos, dodao je. Komentirajući obnovu i novac koji nije iskorišten, istaknuo je da obavezu ubrzanja obnove imaju ministarstva, ali i lokalne samouprave, te da će Vlada učiniti sve da se sredstva iz EU-a povuku. "Činjenica je da smo u Zagrebu imali efekte progresivne štete i to se treba uzeti u obzir. Medijski odjek je dobila tehnička korespodencija između tijela na razini ministarstava i odgovarajućeg direktorata za regionalu politiku. Sad je izvučeno da je nešto propalo. Nije ništa propalo - radi se na tome da se sve maksimalno iskoristi", poručio je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo